Inlägg 2.589: 26 okt – 2 nov 1971

Viaduktbanetågsutsiktsfulheten

Som jag nämnde tidigare – och som också framgår av bilderna – började det mulna på under lördagens lopp, och den övergången fortsatte under natten, så vi vaknade till en disig och gråkall söndag. En dag som borde leda till någon sorts inomhussysselsättning – men det blev tji med den saken. Man reser inte till Nya York för att sitta inne och spela Monopol. Ed och jag funderade på vad vi kunde roa Anna med – det skulle vara något som hon aldrig i världen på egen hand skulle kunna hitta på att göra. Vi fastnade för att ta tåget ut till Coneyön (se inlägg 1.457-1.458).

Anna hade redan under veckan lärt sig att använda Nya Yorks tunnelbana, så det var ingenting nytt för henne. Fast litet nytt blev det i alla fall, så snart tåget kröp ut ur sin tunnel och gick upp på sin viaduktbana ute i Brooklyn. Den här internetbilden föreställer inte vårt tåg i Brooklyn utan ett tåg på linje 1 på Manhattan, men det tåg som vi tre åkte med kröp upp ur underjorden på samma sätt.

Övergång från tunnelbana till viaduktbana, Nya York (internet)

Övergång från tunnelbana till viaduktbana, Nya York (internet)

Kvarteren intill viaduktbanan var sannerligen inte det vackraste som Nya York kunde erbjuda. Sverige hade inte någon enda stadsdel som kunde mäta sig i fulhet med dessa delar av Brooklyn. När jag en gång i tiden, år 1950 för att vara exakt, åkte med båttåget från Tilbury till S:t Pancrasstationen inne i London, så fick jag under en halvtimme ögonen fulla av de mest avskräckande bakgårdar jag någonsin hade sett, och jag blev allvarligt chockerad över att någonting kunde vara så fult. Därför bad jag nu Anna om ursäkt för att nu ha visat henne någonting så fult – men hon vägrade helt bestämt att acceptera vad jag sade. Hon ville se hela Amerika, inte bara det vackra Amerika – det var viktigt för henne. Detta gick direkt hem hos Ed, och jag själv kände att Anna var en underbar brylling att ha.

Viaduktbanan mot Coneyön, Brooklyn (internet)

Viaduktbanan mot Coneyön, Brooklyn (internet)

Hon satt och vred halsen av sig för att titta ut på stadslandskapet genom fönstren bakom sig hela vägen genom Brooklyn. Vårt tåg gick mera genom bostadsområden än de omlastningsutrymmen som syns på internetbilden, tagen från en viaduktbana över Brooklyns hamnområde, och bilden är kanske litet mera dramatisk än vad vi fick se, men den speglar ändå rätt bra vad Anna fick uppleva. Och så här såg det ut från tåget när vi nalkades förlustelserna ute i Coneyön.

Första glimten av Coneyön från viaduktbanetåget, Brooklyn (internet)

Första glimten av Coneyön från viaduktbanetåget, Brooklyn (internet)

Så var vi äntligen där efter en timmes resa, vid en jättebadstrand med mat och förlustelser intill. Det var väl ett och annat på gång där, men den sista dagen i oktober månad var inte direkt högsäsong i Coneyön. Vi prövade på Nathans varma frankfurterkorv, världsberömd bland dem som njuter av sådan mat – Anna och Ed – och pizza för alla andra – mig.

Nathans berömda frankfurterkorv, Coneyön, Brooklyn (internet)

Nathans berömda frankfurterkorv, Coneyön, Brooklyn (internet)

Annonser
Published in: on 2015/11/06 at 09:46  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: