Inlägg 2.717: 23 jun 1972

Utearbetsdagsinregnandet

IBM ägde en golfbana ute på Sandudden (se inlägg 203) på norra kusten av Långön. På den egendomen fanns det några förstklassiga byggnader – i mera diskret än pampig stil – som företaget använde när det gällde att förhandla med viktiga personer. Dessa kunde där smörjas med både fina måltider, golfspel och övertygande presentationer med alla tekniska hjälpmedel. Själv har jag aldrig sett något av detta – men så beskrevs det i de vilda spekulationer som omvälvde oss vanliga undersåtar.

Men om dessa utsvävningar hade varit det enda som försiggick på denna vidsträckta ‘uteklubb’, så hade den varit den mest stilla och öde nejden på hela Långön. På somrarna hade därför varje kontor och verkstad inom IBM med upp till cirka hundra anställda inbjudits av företaget till att dit förlägga en av arbetsdagarna under sommaren. Formellt sett måste den av skatteskäl vara en arbetsdag, även om den i verkligheten var en avkopplingsdag, ett arrangemang som påminde om symposierna – dessa hade samma funktion fast i större skala.

Flygbild av IBM:s uteklibb, Sandudden, Långön

Flygbild av IBM:s uteklibb, Sandudden, Långön

För år 1972 hade vårt kontor fått sig tilldelat fredagen den 23 juni som utedag, och för dem som inte hade bil gick det en buss ditut från vårt kontor klockan 09.00. Vi var så få på min lilla avdelning att det kombinerades med några andra kontor på samma dag, så därute var det fullt med helt okända ansikten. Hur all gruppsport organiserades med så många främlingar har jag ingen aning om. Jag spelade varken brännboll, tennis eller golf, men det verkade att fungera som smort.

Om bara vädret hade samverkat. Fram till 12-tiden fick vi hålla till inne i klubbhuset och spela kort eller småprata, för vädret växlade mellan regn och dugg hela morgonen. Picknicken utomhus fick i stället serveras därinne, men just när den var aväten så höll regnet äntligen upp.

Därmed kunde vi alla sitta ute på gräsmattan på stolar arrangerade i rader som på ett möte hemma på kontoret – och det var verkligen ett formellt kontorsmöte. Tack vare det kunde dagen tekniskt sett räknas som en arbetsdag, fast diskussionerna var mycket lättare än vanligt – det var mest utdelning av IBM:s sedvanliga belöningar till medarbetarnas vilda applåder.

Regnet började igen vid 16-tiden och gjorde slut på arbetsdagen två timmar tidigare än planerat, och vid 17-tiden steg jag av bussen utanför mitt kontor och åkte hem efter en vilsam dag.

Annonser
Published in: on 2016/04/21 at 09:07  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: