Inlägg 2.724: 1 jul 1972

Picassoskulpturskartbeskrivningsinköpsanledningsskapandet

Den långa, raka gatan norrut mot Chicagos hjärta började rätt utanför Dearbornstationens igenstängda huvudentré. Gatans namn stod inte på kartan, men när vi fann att det var Dearborngatan, så blev vi inte ett skvatt förvånade – allting här i livet hänger ihop. Och så började vi vår vandring mot Chicagos centrum.

Gatan var rätt smal, och det gjorde att den verkade vara oändlig. Men vi hade faktiskt bara halvannan kilometer att gå innan vi var där. Mestadels små, ointressanta hus, som efterhand växte i storlek, och snart hade vi stora kontorshus, både gamla och nya, omkring oss.

På en öppen plats framför en nybyggd skyskrapa stod det en enormt stor, modernt abstrakt plåtskulptur av vad som kunde vara en fågel eller en drake med ett öga i mitten. Inte var den vacker, men en fyra våningar hög skulptur avfärdar man inte med ett lättvindigt ‘OK, vad finns det mer att titta på?’. Det fanns ingen skylt, och vi var på tok för blyga för att antasta någon på gatan för att fråga.

Picassoskulptur, Chicago (1972)

Picassoskulptur, Chicago (1972)

”Vi kan köpa en ordentlig karta över Chicago”, föreslog Ed. ”Där borde det stå vad statyn heter. Det ligger en bokhandel precis här tvärs över gatan.”

Butiken där vi köpte vår stadskarta med beskrivningar, Chicago (1972)

Butiken där vi köpte vår stadskarta med beskrivningar, Chicago (1972)

Det avgjorde saken. Inte förrän vi steg in affären visste vi att det var en religiös butik, fylld med krucifix och Jesusböcker – men de hade också en helt okyrklig karta att sälja oss. Med den följde ett häfte med beskrivningar av det mesta på kartan, och innan jag gjorde slag i saken kollade jag att statyn fanns beskriven i häftet. Kartan kostade 7,50 kronor.

Kvittot på stadskartan, Chicago (1972)

Kvittot på stadskartan, Chicago (1972)

Det var en bra karta, och här är två bitar av den som jag klippte ut för att sätta in i resealbumet efter hemkomsten från vår tripp.

Norra delen av stadskartan, Chicago (1972)

Norra delen av stadskartan, Chicago (1972)

Södra delen av stadskartan, Chicago (1972)

Södra delen av stadskartan, Chicago (1972)

Statyn stod där kartan säger ‘Civic Center’ – eller på svenska ‘kommunaladministrationscenter’ – vilket höll till i den nybyggda skyskrapan. Det stod i kartbeskrivningen att skulpturen var ritad av Pablo Picasso – men att han skänkte den till Chicago utan gengäld har jag fått reda på från annat håll.

Intill skulpturen fanns det ett fint bord iordningställt för blinda att känna med fingrarna vad vi andra kunde se, och på det fanns det en decimeterhög kopia av skulpturen, skinande blank av alla fingrar som hade känt på den.

Blindbordet med Picassoskulpturen, Chicago (1972)

Blindbordet med Picassoskulpturen, Chicago (1972)

Annonser
Published in: on 2016/04/26 at 19:47  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: