Inlägg 2.725: 1 jul 1972

Chicagoaffärscentrumfotograferingspromenaden

Det var nu dags att forsätta vår vandring uppför Dearborngatan. Medan vi fortfarande var kvar på den öppna platsen med Picassoskulpturen, så fick vi se något som vi hade framför oss bara några kvarter bort. Det var två 65 våningar höga, cylindriska bostadshus, som såg ut att ha varit helt nybyggda. De kallades Marinastaden (eng. Marina City), och de hade faktiskt redan stått där i åtta år. Hur kom det sig att ingen av oss ens hade hört talas om dem?

Vi såg Marinastaden från torget med Picassoskulpturen, Chicago (1972)

Vi såg Marinastaden från torget med Picassoskulpturen, Chicago (1972)

När vi kom fram till dem, så fann vi att de stod på norra sidan om den lilla Chicagoån, som Dearborngatan korsade på en bro. Här står jag vid foten av bron med den mäktiga Varumarknadens (eng. Merchandise Mart) byggnad bakom mig. Det var en jättelik grosshandel, som när den uppfördes år 1930 var världens största byggnad, räknat efter golvytan på 372.000 kvadratmeter. Det var Kennedyfamiljen som ägde detta näpna hus.

Står på Dearborngatans bro över Chicagoån, Chicago (1972)

Står på Dearborngatans bro över Chicagoån, Chicago (1972)

På andra sidan bron hade jag de två runda Marinastadens byggnader, och på detta avstånd kunde jag ju bara få med en bit av deras nedersta åtta våningar. Det var bara bilar – och några båtar – som bodde i lyxen av de första sexton våningarna. Vi gissade att dessa bilar fick betala en lika hög hyra som människorna som bodde i motsvarande utrymmen högre upp.

Nederdelen av Marinastaden intill Dearbornsgatans bro över Chicagoån, Chicago (1972)

Nederdelen av Marinastaden intill Dearborngatans bro över Chicagoån, Chicago (1972)

I stället för att fortsätta vidare norrut på Dearborngatan svängde vi till höger och följde Chicagoån, där den slingrade sig österut. Intill den vackra Marinastaden höll en ny skyskrapa på att byggas längs ån. Det var den berömde arkitekten Mies van der Rohe som byggde den för IBM. Den verkade att helt sakna karaktär.

Tre kvarter – och tre broar – senare kom vi till Chicagos stösta affärgata, Michiganavenyn (eng. Michigan Avenue), och på andra sidan dess bro ståtade tuggummikungen William Wrigleys palats. Det bestod av två skilda byggnader, en 30 våningar hög och den andra 21. Wrigley hade byggt dem i början av 1920-talet som högkvarter för hans tuggummiföretag.

Wrigleybyggnaden, Chicago (1972)

Wrigleybyggnaden, Chicago, 1972 (broschyr)

Nu blev det Michiganavenyn som fick stå ut med oss två utbölingar på upptäcktsfärd, och vi fortsatte i nordlig riktning. Den soliga dagen hade sakta skyat på, och efter en stund kunde vi i diset skönja de sluttande väggarna på stadens högsta kontorshus, John Hancockbyggnaden (eng. John Hancock Building). Här sitter jag i en liten park längs Michiganavenyn och förbereder mig för hissresan dit upp.

Sitter i en liten park med John Hancocktornet i bakgrunden, Chicago (1972)

Sitter i en liten park med John Hancocktornet i bakgrunden, Chicago (1972)

Men just innan vi kom fram dit så haffades vi av Chicagos äldsta minnesmärke, stadens vattentorn. Det hade byggts år 1869 och var ett av de ytterst få byggnadsverk som hade klarat den ödeläggande branden av Chicago år 1871. Vi tog den här bilden från Michiganavenyn.

Historiska vattentornet, Chicago (1972)

Historiska vattentornet, Chicago (1972)

Men denna bild – av vattentornet och John Hancocktornet tillsammans – har jag hämtat ur en broschyr från vår resa. Den är för mästerlig för att ha tagits av vanliga fotoamatörer som Ed och jag.

John Hancocktornet och det historiska vattentornet, Chicago, 1972 (broschyr)

John Hancocktornet och det historiska vattentornet, Chicago, 1972 (broschyr)

Annonser
Published in: on 2016/04/27 at 07:04  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: