Inlägg 2.728: 1 jul 1972

Chicagopirupptäktsvandringen

Vår trevliga promenadplats längs husraden mot Michigansjön fortsatte inte längre söderut – just vid restaurang Sjötornet stack det ut några jättepirar som helt förstörde den fina havsutsikten. Det var inte fiskepirar som vid den svenska västkusten – vad det nu fanns för insjöfisk i den här stora sjön – och inte heller var det passagerarbåtspirar för fartyg som kunde ha gått i skytteltrafik till den andra sidan av sjön.Vi blev nyfikna på vad pirarna tjänade till och tog vi oss ut dit, eftersom det är en turists plikt att stilla all nyfikenhet som uppstår.

Den pir som såg ut att sticka längst ut i sjön hette Flottans pir (eng. Navy Pier), vilket lät militärt och förbjudet. Den hade stora plåtbyggnader, som var helt tillslutna, men det gick en asfalterad gångväg längs vattnet på vänster sida hela vägen ut, och det stod ingenting om något förbud mot att gå där. Så det gjorde vi. Och några andra också, för den delen.

Gångvägen följde vattenkanten runt pirens tipp och fortsatte tillbaka på den södra sidan. Nu förstod vi – flottan hade ingenting emot att deras pir användes som promenadplats – så länge folk höll sig borta från deras hemliga uppdrag inne i plåtskjulet. Med litet mindre dis över vattnet skulle vi ha fått en rätt intressant vy av Chicago härifrån – det låg en jättestor småbåtshamn i förgrunden. På den här bilden står Ed vid räcket och slår bort alla idéer om att fotografera Chicago, alltmedan jag fotograferar honom.

Ed på flottans pir, Chicago (1972)

Ed på Flottans pir, Chicago (1972)

Och så här såg gångvägen ut på pirens södra sida. Den 200 meter höga byggnaden på fastlandet var ett sju år gammalt, 70 våningar högt bostadshus vid namn Sjöuddentornet (eng. Lake Point Tower). Det var en rätt ovanlig byggnad i och med att den inte hade några hörn – alla väggarna svängde mjukt och bestod till största delen av glas, färgsatt som solglasögon – säkert härligt om man bodde där.

Gångvägen runt Flottans pir med Sjöuddenhuset mott i bilden, Chicago (1972)

Gångvägen runt Flottans pir med Sjöuddenhuset mitt i bilden, Chicago (1972)

Väl tillbaka där vi började såg jag en stor skylt för Världens största vattenfiltreringsverk (eng. Water Filtration Plant) på den kortare piren till vänster om Flottans pir.

”Ska vi?” frågade jag Ed.

Vattenfiltreringsverket, Chicago, 1972 (reklamkort)

Vattenfiltreringsverket, Chicago, 1972 (reklamkort)

Det är klart att han ville, och så gick vi dit. Vi fick veta att därinne pumpades vatten in från Michigansjön, filtrerades och renades på tusen olika sätt och leddes sedan ut i vattenledningsrör till hela Chicago. Allt Chicagos dricksvatten kom härifrån.

Annonser
Published in: on 2016/04/28 at 03:43  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: