Inlägg 2.729: 1 jul 1972

Vattenfiltreringsverksvisningväntandet

Vi fick också veta att det skulle bli en guidad tur runt omkring inne bland pumparna och filtren, men att vi skulle få vänta i 25 minuter fram till nästa timslag.

”Ska vi?” frågade jag Ed.

Han svarade precis vad du redan har gissat, och vi satte oss ner i väntrummet, försedda med en stor färglagd broschyr. Vi var ensamma där, vilket betydde att vi skulle få en guide alldeles för oss själva.

Jag har här tagit med två av bilderna ur broschyren. De är båda flygbilder av vattenfiltreringsverket. Den första har vattenfiltreringsverket i förgrunden och största delen av Flottans pir till vänster. Det ligger ett par lastfartyg längs pirens södra sida, men då det inte fanns några kranar eller andra doningar där – men däremote ett räcke för Ed att luta sig mot – så låg de bara förtöjda och väntade. Den bilden hade tagits minst 10 år tidigare, för den har inte ett spår av något arbete på gång för att bygga det 70 våningar höga Sjöuddentornet på den stora parkeringsplaten framför Flottans pir. Du kan för resten nära bildens högra kant lätt hitta det lilla höghuset Sjötornet, där vi just hade ätit lunch.

Vattenfiltreringsverket, Chicago, 1972 (broschyr)

Vattenfiltreringsverket, Chicago, 1972 (broschyr)

Nu över till den andra bilden. På den ligger det fem lastfartyg på samma sätt vid Flottans pir. Den bilden hade tagits väl efter år 1963, för på den syns Sjöuddenhuset byggt och helt bebott. Även på den bilden kan du hitta Sjötornet, den lilla vita byggnaden intill högra kanten, alldeles till höger om en stor vit skyskrapa.

Vattenfiltreringsverket, Chicago, 1972 (broschyr)

Vattenfiltreringsverket, Chicago, 1972 (broschyr)

Ett par detaljer beträffande vattenfiltreringsverket:

  • De fem runda sprutfontänerna med spikraka gångar dem emellan. Detta mönster fick mig att tänka på Atomium i Bryssel (se inlägg 2.086), och när jag viskade det till Ed så sken han upp vid minnet därav.
  • Själva verket låg i en byggnad i mitten av anläggningen. De sexton rektanglarna utanför byggnaden var dammar för vatten som höll på att filtreras.

Under våra 25 minuters väntan hade ytterligare fem turister samlats i väntrummet. Det var ett spansktalande par med kvinnan klädd i en röd poncho, och två damer tillsammans med en yngling med arabiskt utseende. Och precis på timslaget uppenbarade sig vår guide, en flicka i en våldsamt blommig skyddsrock. Hon hälsade oss välkomna, berättade litet om tillkomsten av verket genom Chicagos kloke borgmästare Richard Daleys trägna arbete, och ett och annat om vad vi skulle komma att se därinne.

Annonser
Published in: on 2016/04/28 at 06:26  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: