Inlägg 2.731: 1 jul 1972

Televisonsstudiokontrollrumsprogramhopsättningen

Ed och jag fick veta att den unge afghanen bodde hos en annan av Carmens väninnor, som med sin familj var medlemmar i en organisation som tog hand om utlänningar på besök i Chicago. De hade under årens lopp haft folk från femtio olika länder boende hos sig.

Snart nog kom vi till CBS studiolokaler, där väninnans man just höll på med att sända ut ett förinspelat program inne i ett litet kontrollrum, men väninnan var som barn i huset och vi fick alla smyga oss in där och sitta i ett hörn bakom kontrolldisken. På den här bilden ser vi producenten i fullt arbete, med sin hustru och Carmen – och en fot och en hand av afghanen – bakom honom.

Väninnans make i arbete med oss fem som gäster, CBS, Chicago (1972)

Väninnans make i arbete med oss fem som gäster, CBS, Chicago (1972)

Han gav sina order till sina olika medhjälpare med hjälp av mikrofon och armviftningar. På väggen till vänster satt det TV-skärmar för olika tekniska ändamål – han använde dem hela tiden som hjälp i sitt arbete. Han hade inte tid för oss utan gav oss bara en gest att sätta oss ner därinne.

En vägg i kontrollrummet, CBS, Chicago (1972)

En vägg i kontrollrummet, CBS, Chicago (1972)

Vi stannade väl där i en timmes tid, medan han satt och gav order som ”Bryt!” och ”Slå om!” – vilket gällde när en videotejp skulle slås om till en annan med annonser eller ett nytt segment. Mitt i en annons skulle ibland en röst säga att ‘den här grunkan finns att köpa i Chicago hos den och den firman’, och då hade producenten kanske sex sekunder på sig att se till att detta skedde. Hans ‘röster’ befann sig i ett rum bakom glasrutan framför hans disk.

Detta var alltså ett livslevande program, bestående av förinspelade videotejpar som just där sattes ihop till ett program, med olika annonstejpar blandade in, för hela Chicago att se just då vi satt där. Många detaljbeslut var han tvungen att göra på momangen. Just när vi var där var hans största problem att en tejp hade varit två sekunder för lång, och därför måste han jämka ihop programmet. För att komma ikapp fick han skära ner in- och uttoningen av en del scener.

Vi hade inte märkt något av detta, och inte heller hade TV-tittarna därute i Chicago gjort det, men när programmet var slut och han fick tid över för oss, så berättade han om detta svettiga bestyr som han just hade klarat av.

Carmen föreslog efter denna upplevelse att vi tillsammans skulle ta oss en sväng genom staden i bilen och sedan komma med dem hem och äta middag och se på bilder från Mexiko. Det var självklart att vi ville göra det, och här på bilden kommer vi alla just ut från CBS och är på väg tillbaka till hennes bil.

Ed, afghanen, Carmen och väninnan kommer ut från CBS, Chicago (1972)

Ed, afghanen, Carmen och väninnan kommer ut från CBS, Chicago (1972)

Annonser
Published in: on 2016/05/03 at 09:02  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: