Inlägg 2.747: 3 jul 1972

Förenadeboskapsfållornaföretagsändamålet

På juldagen 1865 startade officiellt Chicagoföretaget Förenade Boskapsfållorna (eng. Union Stock Yards) sin verksamhet. På 25 kilometer järnvägsspår anlände nötkreatur, svin och får för att levereras direkt från godsvagnarna till deras avsedda fållor. Där detta inte kunde göras direkt, drev boskapsdrivare djuren på breda gångar mellan fållorna från godsvagnarna till sina respektive fållor.

Avlastade grisar i väntan på att bli förda till sina fållor, Förenade Boskapsfållorna, Chicago (internet)

Avlastade grisar i väntan på att bli förda till sina fållor, Förenade Boskapsfållorna, Chicago (internet)

För boskapens behov pumpades dagligen upp till två tusen kubikmeter vatten från Chicagoån till fållorna, och avloppet därifrån leddes direkt till samma å – fast längre ner.

År 1900 hade det då 190 hektar stora området 2.300 separata boskapsfållor med rum för 21.000 nötkreatur, 75.000 svin och 22.000 får. Det fanns då 80 kilometer väg för transportvagnar bland fållorna och 210 kilometer järnvägsspår inom och runt omkring området, allt detta för att lättare få djuren till och från sina rätta fållor.

Parkerade bilar och djur hos Förenade Boskapsfållorna, Chicago (internet)

Parkerade bilar och djur hos Förenade Boskapsfållorna, Chicago (internet)

Ändamålet för företaget De Förenade Boskapsfållorna var enbart att avbryta djurens transport efter halva resan för att djuren skulle klara sin resa helskinnade – och i någon mån också för att jämna ut kortsiktiga skillnader mellan tillgång och efterfrågan på olika sorters boskap. Företaget hade inte en tanke på att slakta djuren. Därför hade företaget inte mycket annat att visa upp för världen än inhägnader för boskap och byggnader för administration.

En liten del av fållorna, Förenade Boskapsfållorna, Chicago, 1947 (internet)

En liten del av fållorna, Förenade Boskapsfållorna, Chicago, 1947 (internet)

Man hade dock varit tvungna att bygga en riktigt stor lokal för de några gånger om året återkommande boskapsuppvisningarna. Det var en amfiteater, i vilken köpare och säljare kom samman för att se produkterna – det vill säga ‘djuren’ – passera revy i procession på en jättestor oval inomhusarena.

Internationella Amfiteatern, Chicago (internet)

Internationella Amfiteatern, Chicago (internet)

Men byggnaden behövdes för detta bara under sammanlagt några få veckor under året. Under resten av året skulle denna arena med tillhörande mindre lokaler ha stått helt tomma, om de inte hade hyrts ut till utomstående organisationer för varjehanda tillfälliga arrangemang. Under namnet Internationella Amfiteatern (eng. International Amphitheater) erbjöd den sittplatser för väl över 10.000 åskådare. Och Ed och jag hade gissat att det var ett slakteri!

Något utomstående evenemang på den Internationella Amfiteatern, Chicago (internet)

Något utomstående evenemang på den Internationella Amfiteatern, Chicago (internet)

Det fanns ett stort behov av en sådan tillfällig lokal, och amfiteatern kom att bli väl använd. Det kunde vara rockkonserter, finaler i korgboll och inomhusfotboll, cirkus, religiösa möten, boxningsmatcher, skridskouppvisningar och politiska massmöten. Till den senare sorten hörde de två politiska partiernas partikonvent, där presidentkandidaterna utsågs: Republikanerna Dwight Eiserhower år 1952 och Richard Nixon år 1960, och Demokraterna Adlai Stevenson åren 1952 och 1956 och  Hubert Humphrey år 1968.

Annonser
Published in: on 2016/05/22 at 07:39  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: