Inlägg 2.748: 3 jul 1972

Charkuterifabriksslakteritillkomsten

För att återgå till Förenade Boskapsfållornas verksamhet, så var alltså hela vitsen med den att hålla djuren vid liv i sina fållor i Chicago till dess att konsumenterna behövde dem. När detta hade börjat fungera år 1865, så växte det genast upp ett stort antal oberoende charkuterifabriker runt om djurens inhägnader.

Dessa fabriken förändrade Förenade Boskapsfållornas mission. Boskapsägarna hade väl alltid avlat sina djur för slaktning, så för dem spelade det mindre roll var det gjordes. Men Förenade Boskapsfållorna hade nu förvandlats från en transportorganisation för levande boskap till en råvaruproducent för sina grannslakterier. I stället för levande djur blev det nu charkuteriprodukter som kom att sändas till mottagarna i de östliga delstaterna.

Charkuteriindustrin runt Förenade Boskapsfållorna i Chicago växte snabbt, och vid sekelskiftet år 1900 tillverkade deras 25.000 anställda 82 procent av hela Amerikas totala konsumtion av kött- och charkuterivaror. Fabrikerna använde djuren inte endast för tillverkning av charkuterier utan även till såpass skilda biprodukter som läder, tvål, gödningsmedel, lim, konstgjort elfenben, gelatin, skokräm, knappar, parfym och violinsträngar.

Till en början kunde dessa fabriker enbart hållas igång under vintermånaderna, då deras charkuterivaror snabbt blev skämda i sommarvärmen. Emellertid lyckades någon finurlig uppfinnare klara av att med hjälp av skåp, som hölls kalla av isblock, låta slakterierna hålla igång nästan året runt. År 1882 kom järnvägen dessutom med den första godsvagnen som kunde hållas sval av isblock i en behållare uppe på taket, och i den kunde man sända charkuterivaror till hela östra Amerika även sommartid.

Charkuterifabrikerna introducerade en metod med löpande band långt tidigare än bilfabrikerna. Djurkropparna hängdes i köttkrokar som löpte i en skena högt upp, så att arbetarna kunde stå på ett ställe och utföra ett och samma ingrepp på vartenda kadaver som gled förbi. Detta hade två fördelar: (1) styckningen gick betydligt fortare och (2) lönekostnaderna kunde sänkas – nu kunde man som lärlingar med låg lön anställa nyanlända invandrare utan kunskaper i engelska språket och nästan omedelbart göra dem användbara.

Skinnavdragning, Charkuterifabrik, Chicago (internet)

Skinnavdragning, Charkuterifabrik, Chicago (internet)

Men oj, vilka arbetsförhållanden! Arbetarna måste vada på bloddränkt golv för att utföra sitt jobb i stank och öronbedövande skrik från djuren som slaktades. De arbetade tio till tolv timmar om dagen i uppemot 40 graders  sommarvärme. Kvinnor arbetade som packerskor för halv lön och barn som budspringare för en fjärdedel.

Annonser
Published in: on 2016/05/22 at 09:32  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: