Inlägg 2.757: 10 – 14 jul 1972

Presidentpostkandidaturtillsättandevalssvårigheterna

Både Ed och jag satt vakna varje natt så länge vi kunde, för det var otroligt intressant att följa allting på TV, och reportrarna på CBS var utmärkta med att vara överallt just där det inträffade något som var värt att rapportera. Men någon gång slocknade jag tidigare – man måste ju sova ibland. Ed sade att han satt och tittade till slutet varje kväll, för han kunde ju sova när jag var på arbetet.

Som väntat valde konventet George McGovern till presidentkandidat för Demokraterna. Han fick 57% av delegaternas röster i ett fält med 13 kandidater. Efter valet kunde han äntligen hålla sitt tacktal med början klockan 02.48, när de flesta väljare redan hade stängt av TV:n och gått och lagt sig, en avgjort olämplig tidpunkt för ett parti som behövde presentera sin presidentkandidat för en bred publik.

Senator George McGovern som presidentkandidat, Demokratkonventet, Miamistranden, 1972 (internet)

Senator George McGovern som presidentkandidat, Demokratkonventet, Miamistranden, 1972 (internet)

Därefter gällde det att välja en kandidat för vicepresidentposten. Stickprovsundersökningar hade visat att George McGpvern låg långt efter president Richard Nixon inför valet i november – med ett undantag. Om McGovern hade senator Edward Kennedy, president John Kennedys bror, med sig för posten som vicepresident, så skulle hans chanser ligga i jämn nivå gentemot Nixons.

Senator Edward Kennedy talar vid Demokratkonventet, Miamistranden, 1972 (internet)

Senator Edward Kennedy talar vid Demokratkonventet, Miamistranden, 1972 (internet)

Men Edward Kennedy vägrade stenhårt att ställa upp, och samma sak gjorde den ena efter den andra av de tillfrågade. Slutligen enades man om en rätt okänd förmåga, senator Thomas Eagleton.

Senator Thomas Eagleton (internet)

Senator Thomas Eagleton (internet)

I valet av kandidat för vicepresident kunde delegaterna skriva vilket namn de ville på sin röstsedel, och de var alla mycket trötta – trötta av brist på sömn och trötta på de ständiga valförrättningarna – så många av dem föreslog avsiktligt helt omöjliga namn. Hälften av de 77 avgivna förslagen fick bara en röst var, bland vilka jag fann Kinas diktator Mao Tse Tung och  TV-seriefiguren Archie Bunker – klicka här för att få se vem det var.

Kinas diktator Mao Tse Tung (internet)

Kinas diktator Mao Tse Tung (internet)

I denna trängsel lyckades ändå Thomas Eagleton få 59% av delegaternas röster.

Eagleton och McGovern, Demokratkonventet, Miamistranden, 1972 (internet)

Eagleton och McGovern, Demokratkonventet, Miamistranden, 1972 (internet)

Ödet ville emellertid att det några dagar efter konventet uppdagades att Thomas Eagleton en gång i tiden hade behandlats för depression på sjukhus med bland annat elektrochock. Till att börja med stod George McGovern fast vid ‘sitt’ val av vicepresident ”till 1000 procent”, men detta mötte stort motstånd från andra politiker, mest Demokratiska. Efterhand gav McGovern vika och utsåg Sargent Shriver, en ingift medlem i Kennedyfamiljen, till Demokraternas vicepresidentkandidat. Skulle han månne bli till samma hjälp för George MvGovern som Edward Kennedy själv ansågs ha varit?

Sargent Shriver (internet)

Sargent Shriver (internet)

Annonser
Published in: on 2016/05/28 at 23:42  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: