Inlägg 2.760: 14 jul 1972

Sommarbildblandningsöversändandet

På fredagen kom det ett långt brev från mamma. Hon skrev att de hade haft en vecka med ohyggligt varmt väder i Örebro. Det hade varit 28 och 29 grader och gassande sol varenda dag – och jag vet ju att utan luftkonditionering är detta rätt varmt. En eftermiddag under den veckan kom det ett åskväder rätt över staden, och då blev det med en gång bara 18 grader – men nästa dag var det 28 grader igen. Hon skrev att det var skönt att de hade bestämt sig för att inte flytta till Marbella, för de ville absolut inte bo någonstans där det är lika varmt på sommaren som i Örebro.

I sitt brev lade hon med några bilder. Bland dem en från den 12 juli av pappa tillsammans med Stig och Margareta Kördel från Eskilstuna, sittande tillsammans på en parkbänk i Örebro. De var goda vänner till familjen, alltsedan han hade varit kamrer på Wedholms i Nyköping, när pappa var chef där runt år 1950. Stig Kördel sade till pappa att de absolut inte ville bo i Spanien – de hade just haft 30 grader i Eskilstuna, och det räckte.

Pappa, Margareta och Stig Kördel på en parkbänk, Örebro (1972)

Pappa, Margareta och Stig Kördel på en parkbänk, Örebro (1972)

Mamma lade också med en bild från hagelstormen i Örebro en månad tidigare, den 13 juni. Den hade jag för ovanlighetens skull i förtid beskrivit i detalj i dessa rader (se inlägg 209), men den här bilden hade jag inte haft med där. Det var verkligen stora golfbollar som den dagen ramlade ner från skyn.

Mamma med nyfallet hagel i en skål den 13 juni, Örebro (1972)

Mamma med nyfallet hagel i en skål den 13 juni, Skyttegatan, Örebro (1972)

Den här bilden av mamma och pappa på eftermiddagsdopp i köket stammar från någon dag nu under sommaren, men hon skrev inte vilken dag det gällde – om det nu spelar någon roll.

Pappa och mamma i köket, Skyttegatan, Örebro (1972)

Pappa och mamma i köket, Skyttegatan, Örebro (1972)

Slutligen visar jag också upp en bild som säkert hade suttit i mammas kamera i en månads tid. På den ser man att fruktträden står i full blom, och det måste de ha gjort efter vår resa till Marbella. På en bild från dagarna före resan dit klipper jag gräset i deras trädgård  (se inlägg 2.700), och då blommade minsann inte träden. Så här vackert blev det alltså sedan i juni, och jag är glad att mamma sände mig denna bild.

Blommande fruktträd, Skyttegatan, Örebro (1972)

Blommande fruktträd, Skyttegatan, Örebro (1972)

Mamma berättade i sitt brev att Örebros stora genomfartsgata Storgatan+Drottninggatan just hade blivit gågata. Det hade därför nu blivit svårt att ta sig fram genom staden i bil – pappa skulle till Frimurarlogens restaurang på Rotarylunch och för att komma dit fick han köra hela vägen förbi Centralstationen! Och ändå kunde man inte gå hur som helst på den stora, nu tomma affärsgatan, för där rullade bussar och taxibilar precis som förr. Fotgängare var alltså fortfarande hänvisade till trottoarerna. Men tystare hade det blivit och antagligen renare i luften också.

Annonser
Published in: on 2016/05/30 at 09:22  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: