Inlägg 2.765: 25 jul 1972

Lägenhetsomnämnandeåterigenbeskrivanderesultatet

Nu tror jag att det är dags att ge en summarisk beskrivningav bostaden för Ed och mig på Sjätte avenyn 351 i Nya York. Orsaken till detta är en bild av huset som jag hade skickat till mina föräldrar tidigare i juli och som mamma tackade för i ett brev som anlände till oss nu på tisdagen.

Jag har successivt beskrivit huset i dessa rader många gånger tidigare. Jag hade i december 1965 flyttat in i det tillsammans med Ed i en lya längst upp ‘mot gården’ – så som det ju hette när man i gamla tider använde bakgårdar, en många dyrbara kvadratmetrars lyx som numera knappast finns att tillgå på Manhattan.

Pier 1 hette butiken i vårt bostadshus, Sjätte avenyn 351, Nya York (1972)

Pier 1 hette butiken i vårt bostadshus, Sjätte avenyn 351, Nya York (1972)

Vår lilla lägenhet på fjärde våningen hade på utsidan, precis som den andra lägenheten på samma våningsplan, en brandbalkong men ingen brandtrappa, som alla de lägre liggande lägenheterna fick dras med. I avsaknad av en husbrand användes brandtrapporna dock bara av tjuvar och banditer, som till exempel vår egen inbrottstjuv, herr Israel Mercado, salig i åminnelse (se inlägg 993-995). Höjden på vårt hus visar att takhöjden i dess lägenheter genomgående var bra mycket bättre tilltagen än i husen däromkring, vilket gav lägenheterna rum för bruna bjälkar i taket.

Jag passar på att lägga in dessa fakta om vår bostad mest som hjälp för eventuella läsare som inte har hängt med sedan inlägg nummer 1, men också för dem av oss alla som kan ha glömt en del detaljer. Som, till exempel, att alla lägenheterna i huset hade en användbar öppen spis mitt i en golv-till-tak murad tegelvägg, tre enormt höga fönster, ett litet korridorkök och ett badrum med toalett och ett pyttelitet badkar med dusch.

Vi på översta våningen hade dessutom litet nordligt dagsljus sipprande in genom ett litet fönster högt uppe vid taket. Detta var möjligt enbart därför att 351:an var några meter högre än den angränsande 353:an. Fönstret utgjordes av en fyrkant med nio 18-centimeters glasblock, tre på höjden och tre på bredden, vilket skapade ett ogenomtittbart fönster på en halv meter i kvadrat.

Rutmönstrat glasblock (internet)

Rutmönstrat glasblock (internet)

Mamma skrev i sitt brev att huset såg litet schavigt ut i jämförelse med de två angränsande välhållna husen, men att det inte spelade så stor roll, därför att vi ju hade det så trevligt därinne. Det visste de ju, eftersom de hade kommit dit och hälsat på i oktober 1969 (se inlägg 1.921-1.930 och 1.944-1.956). De hade dock fått bo på ett hotell i närheten, för den lilla lyan var på tok för liten för att hysa två fullvuxna interkontinentalt ditresta gäster. Den räckte dock mycket väl till för Ed och mig.

Annonser
Published in: on 2016/07/07 at 06:26  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: