Inlägg 2.769: 14 – 15 aug 1972

 Inbrottsefterspelet

Mamma berättade i sitt brev att mina föräldrars ‘egenhyra’ för lägenheten och kontoret var 7.800 kronor i månaden. Jag tog det att betyda att man i Sverige måste betala inkomstskatt på hyresvärdet av sin ‘gratisbostad’ i ett eget hus. Jag kan förstå begreppet och att det kan tillämpas av en girig stat, men här i Amerika har jag aldrig hört talas om något sådant. På internet kan jag heller inte hitta något i Sverige som skulle heta ‘egenhyra’ – men det kan ju betyda att det är ett begrepp som har försvunnit i dag.

Värdet 7.800 kronor måste ha satts av någon myndighet eller ha räknats ut enligt några klara skatteregler. Hon skrev också att egenhyran skulle komma att gå upp med 10 kronor per kvadratmeter den 1 oktober 1972. Nåja, de hade ju tittat på Spanien, och det hade inte varit någon lämplig valmöjlighet, så nu fick de alltså dras med sin ‘egenhyra’.

En febril verksamhet ägde rum inom den federala underrättelsetjänsten CIA för att få klarhet i de bakomliggande orsakerna till de två inbrotten i det Demokratiska rikshögkvarteret i Vattenporten (se inlägg 2.766). Man hade då funnit att diverse förslag, mer eller mindre olagliga, för att bekämpa Demokraterna, hade diskuterats inom  ‘Kommittén för presidentens återval’ – benämnd CREEP – och att man hade enats om att bryta sig in i det Demokratiska rikshögkvarteret. Huvudjuristen för CREEP, G Gordon Liddy, fick ansvaret för att organisera inbrottet. Han gjorde detta tillsammans med två av sina underlydande män, båda tidigare agenter inom CIA, nämligen E Howard Hunt och James McCord. Den senare var också en av dem som deltog i själva inbrottet.

G Gordon Liddy (internet)

G Gordon Liddy (internet)

E Howard Hunt (internet)

E Howard Hunt (internet)

James McCord (internet)

James McCord (internet)

I adresskalendrarna i två av de fem inbrottstjuvarnas fickor hade den federala polisen funnit Hunts namn, och detta var oroväckande för Nixons folk. Liddy och han var nämligen också sysselsatta inom en annan okänd verksamhet, benämnd ‘Vita Husets rörmokeri’ (eng. White House Plumbers), som hade till uppgift att förhindra läckage av politiska hemligheter. Därför länsade man genast allting ur Hunts kassaskåp i Vita Huset.

Nixon själv blev helt överraskad när han fick kännedom om inbrottet, men han beordrade ändå CIA att förhindra den federala polisen att undersöka varifrån pengarna till inbrottet hade kommit.

 

Annonser
Published in: on 2016/07/09 at 16:07  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: