Inlägg 2.775: 23 – 26 aug 1972

Olympiadtelevisionsmottagningsfärghögklassigheten

Varje gång som tjuvar hemsökte vårt kvarter, eller vårt hus, eller vår lägenhet, så hade det haft till följd att vi förbättrade något för att näasta gång få oss att känna oss litet säkrare – helt säkra var ju en omöjlighet. Den här gången blev det inte frågan om en installation av något nytt utan om en förbättring av hur jag skulle bete mig vid nästa inbrottsförsök. För att undvika att gå ner och öppna den yttre porten – vilket ju den här gången hade gjort att jag skrämde bort tjuven genom att öppna dörren till den upplysta hallen – så skulle jag ringa upp någon annan i huset som kunde gå ner och släppa in polisen.

Jag var säker på att det skulle komma att hända igen, för tjuven hade kommit över taken från något av grannhusen där han hade tillgång till en trappa upp till taket. Det var nästan bara heroinmissbrukare som gjorde inbrott i de små lägenheterna i vårt grannskap – det fanns inte mycket att stjäla och ännu mindre för tjuven att få av en hälare som köpte upp hans rov. Vi hade lärt oss allt om hur samhället såg ut underifrån när vi en gång tillbaka i tiden bevistade herr Israel Mercados åtalsprocess i rättssalarna.

På lördagen började de olympiska spelen i München, den första olympiaden i Tyskland sedan Hitlers Berlinolympiad 36 år tidigare, då den amerikanske löparen Jesse Owens erövrade fyra guldmedaljer. Eftersom Owens inte tillhörde nazisternas ariska ras togs han inte emot av Hitler – fast den tyska publiken på läktarna ljudligt hejade på honom med ”Jessi Ovvens”.

Jesse Owens, Berlin, 1936 (internet)

Jesse Owens, Berlin, 1936 (internet)

En större besvikelse för honom var att Amerikas president Franklin Roosevelt struntade i att inbjuda honom till Vita huset efter hans bejublade hemkomst och klockremsparad – presidenten gratulerade honom inte ens till den stora segern för Amerika. Men det var då det, och nu i München skulle det bli annorlunda!

Sändningarna från München hade i vår TV-apparat påfallande mycket bättre färg än alla lokala program, inspelade i Nya York. Min första tanke var att tyskarna måste ha haft bättre kameror, men Ed sade att det var det amerikanska TV-bolaget ABC som skötte sina egna sändningar hela vägen från kamerorna i München till TV-mottagaren i vår lägenhet. Han hade säkert rätt i det, och det betyder att jag inte hade en aning om varför bilden blev så perfekt. Men man skall ju inte begripa allting.

Allt vi fick se under kvällarnas tre timmars sändningar var bandat från dagens tävlingar, och det betydde att ABC kunde välja ut de grenar där amerikanarna klarade sig bäst, och därför visste man från början vem som skulle vinna i alla tävlingar som vi fick oss till livs.

Annonser
Published in: on 2016/07/18 at 09:36  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: