Inlägg 2.776: 26 – 28 aug 1972

Dubbelavlöningslagspåtvingandet

Som du vet var varken Ed eller jag några sportfantaster, men en olympiad är i alla fall en olympiad, och vi såg faktiskt nästan allt som televisionen bjöd på från München. Först naturligtvis den ståtliga och långa öppningsceremonin på lördagen, och på söndagen kom det tävlingar mest hela dagen, en del direktsända och en del bandade på grund av den sex timmars långa tidsförskjutningen.

Den olympiska huvudarenan, Mönchen, 1972 (internet)

Den olympiska huvudarenan, Mönchen, 1972 (internet)

Och sedan under veckokvällarna såg vi så gott som allt av det under dagen bandade materialet, trots det sneda urvalet av vilka olympiska tävlingsgrenar vi fick se – mera snett för mig än för Ed naturligtvis, för jag hade ju fortfarande en fot kvar i ‘utlandet’. Nåja, det blev ju inte så många vardagskvällar tillsammans på det viset, för redan på torsdagen reste Ed iväg till Venezuela.

På måndagen satte Ed igång med att söka jobb. Han ville ha åtminstone en ansökan på gång medan han var bortrest, och det blev en firma med det konstiga namnet American Metal Climax. Det hade en molybdenumgruva uppe i bergen i Colorado vid den högst belägna stationen på den transkontinentala järnvägen. Den hette Climax, för det var där som uppförsbackarna upphörde och hjälplokomotiven kunde kopplas ifrån.

American Metal Climax gruva, Climax, 1940 (internet)

American Metal Climax gruva, Climax, 1940 (internet)

Oj då! Tänkte Ed flytta ifrån mig till en ödslig bergstopp i Colorado? Inte alls, försäkrade han mig, de hade sitt huvudkontor rätt här på Manhattan, och det skulle aldrig flyttas härifrån – det hade de försäkrat honom. Det var ju skönt.

Att Ed sökte jobb redan nu hade också en mera speciell anledning. Genom att vara ‘arbetssökande’ kvalificerade han sig för statligt arbetslöshetsunderstöd. Det var något som han hade kommit på alldeles på egen hand – för min del hade jag aldrig haft någon som helst anledning att fundera på sådant.

Och när han gick för att intervjuas på det kontor som handlade sådana understöd, så var det ingen diskussion om att han skulle få detta understöd för hela sommaren alltsedan den 2 juni, när han slutade att jobba för Allied Chemical. Jag vet inte hurpass energiskt han försökte att få dem att begripa att han hade haft full lön ända fram till den 22 augusti, men han försäkrade mig om att han verkligen talade om för dem hur saken låg till. Nej, lagen sade att han skulle få understödet och därmed basta. Ed fick därmed helt oväntat 361 skattefria kronor för varenda en av alla de tolv veckorna ovanpå sin vanliga lön.

Annonser
Published in: on 2016/07/19 at 03:27  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: