Inlägg 2.786: 11 sep 1972

Jurytjänsterfarenhetsinhämtandet

Amerikas högsta domstol kallas på engelska ‘United States Supreme Court’ och består av nio medlemmar – vanligen men inte nödvändigtvis jurister – utsedda av presidenten och godkända av senaten. De sitter på livstid, men får lov att avgå om de så önskar. Högsta domstolen beslutar själv vilka rättsfall den skall acceptera, och sedan fattar den alla sina beslut genom omröstning. Då dess beslut alltid är baserade på och i princip utgörs av domstolens tolkning av Amerikas grundlagar, har dess beslut riksomfattande verkan – allt som högsta domstolen avgör betraktas som en utläggning av texten i grundlagarna som ju gäller för alla landets domstolar.

Jag hade kallats till jurytjänst i Nya Yorks högsta domstol, det vill säga i ‘Nya Yorks Supreme Court’, och den hade ingenting annat än benämningen gemensamt med Amerikas högsta domstol. Nya Yorks högsta domstol var den lägsta domstolsinstansen i delstaten Nya York, och den hade domstolar i vartenda av Nya Yorks 62 län. Staden Nya York bestod av fem stadsdelar, vilka alla var separata län med sina egna domstolar, hörande till Nya Yorks högsta domstol. Min kallelse gällde kriminalavdelningen av Nya Yorks högsta domstol för Manhattan, eller, mera officiellt, för Nya Yorks län (eng. New York County). Här är den då 35 år gamla byggnaden och stora dörren dit.

Manhattans Kriminalfallsdomstolsbyggnad, Centrumgatan 100, Nya York (internet)

Manhattans kriminalfallsdomstolsbyggnad, Centrumgatan 100, Nya York (internet)

Stora dörren till kriminalfallsbyggnaden (internet)

Stora dörren till kriminalfallsbyggnaden (internet)

Det var genom den dörren som jag nu steg in på måndagsmorgonen. Varje måndag samlades ungefär 300 ansvarsfyllda Nya Yorkare där för att vara tillgängliga som jurymedlemmar under två veckor framöver. De fick fatt i oss 300 genom att använda röstlängderna och körkortsregistret – om man inte hade registrerat sig för röstning och inte heller körde bil så var det mycket små chanser att man skulle hittas i myrstacken och kallas till jurytjänst.

Jag placerades i en viss jurypool och hamnade i en sal med bekväma biofåtöljer – eller, om jag så hade önskat, i en angränsande, mindre sal med vanliga träbänkar och schackspelsbord och rökning tillåten. En gång i halvtimmen eller så drogs femtio kort med namnet på en av oss ur en tombolatrumma, och sedan ropades namnen ut på de dragna korten i bägge salarna. Vid en sådan dragning på eftermiddagen blev mitt kort draget, och jag samlades i en grupp på femtio män och kvinnor som marscherades till en rättssal någonstans i byggnaden. Där fick vi alla sätta oss på de bänkar som var avsedda för åhörare, och nu började processen att av oss femtio välja ut en jury med tolv medlemmar.

Annonser
Published in: on 2016/07/27 at 15:57  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: