Inlägg 2.788: 11 sep 1972

Juryurvalsprocessfullbordandet

”Juror nummer 7, har ni någon polis bland era släktingar och vänner?” var en fråga som förr eller senare alla jurymedlemmar fick, och likaså frågan ”Juror nummer 2, har ni någonsin suttit i fängelse?”. Men frågorna kunde röra sig om allt mellan himmel och jord. Frågor, sådana som ”Juror nummer 11, äger ni en cykel?”, ”Juror nummer 1, hur ofta går ni och handlar specerier?” och ”Juror nummer 5, hur många gånger har ni flugit under de senaste 12 månaderna?” berörde gärna det rättsfall som skulle avgöras, men syftet med en viss fråga kunde ibland verka rätt obegripligt. Ibland kunde den tillfrågade inte riktigt förstå frågan, och då fick de förhandla om svaret, och någon gång fick domaren blanda sig in i diskussionen. Men allt var vänligt och hjälpsamt, och ingenting var obehagligt på något sätt.

Efter vad jag minns kom frågorna från båda parterna haglande huller om buller till vem som helt och i vilken ordning som helst – fast det var säkert någon underförstådd ordning på det hela. Domaren satt för det mesta alldeles tyst och stilla bakom sin pulpet högst upp där framme i salen och lyssnade på utfrågningen.

När båda parterna hade fått de svar de behövde från alla de tolv jurymedlemmarna ropade de ut för domaren och alla i salen, vilka juror de inte ville ha kvar i juryn. Av de tolv jurymedlemmarna förkastades sammanlagt sju, och dessa fick då återvända till oss övriga som hade lämnats kvar på åskådarbänkarna i salen. Sju nya kort drog ur tombolahjulet och de nya jurymedlemmarna placerades på de sju nu tomma stolarna, nogsamt i samma ordningsföljd som under den första omgången.

Och så fortsatte utfrågningen, främst av de nytillkomna jurymedlemmarna, men jag märkte att även de kvarvarade fem fick en del nya frågor att svara på. Efter denna omgång förkastades fyra jurymedlemmar, och fyra nya kort drogs. Ett av dessa fyra kort var mitt, så nu fick jag se rättssalen från juryns sida. Det var något helt annat än att se den bakifrån, och dessutom såg jag den nu som aktiv deltagare i skådespelet. Det kändes faktiskt som att vara med i en riktig TV-föreställning med Perry Mason.

Jag fick inga känsliga frågor efter vad jag minns, och jag blev inte heller förkastad. Men en av oss fyra nya sade att han inte trodde sig kunna vara opartisk i detta rättsfall, så han förkastades och fick ersättas av ett nytt kort i tombolahjulet. Och sedan åkte tre till ut och fick ersättas av tre nya. Av dem var det bara en som de inte ville ha kvar, och hans ersättare fick hänga med. Nu hade man fått ihop en jury som alla var nöjda med.

Annonser
Published in: on 2016/07/28 at 18:53  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: