Inlägg 2.790: 12 sep 1972

Jurybrottsbedömningsuppgiften

Den anklagade var svart, i likhet med alla de inblandade, och han hette Jones – jag minns inte förnamnet. Han var 22 år gammal och bodde sedan ett par år tillbaka i ett hus i negerstadsdelen Harlem men hade ändå inte blivit god vän med de andra hyresgästerna. När han kom hem dit på torsdagen den 13 juli på eftermiddagen, tittade han först in i lägenheten på nedre botten. Där satt några 18-åriga grabbar och drack öl. För dem visade Jones upp ett avsågat gevär som han bar på sig. Han sade till dem att han hade haft inbrott i sin lägenhet och att ”nu skulle minsann tjuven bli fast nästa gång”.

På kvällen samma dag var husets yttertrappa som alltid under varma sommarkvällar full med folk. Där satt bland annat Jones och en kille vid namn Frank Barnes, som bodde ett kvarter bort och var en dagligen besökande vän till en av grabbarna på nedre botten.

Barnes pratade med någon om en cykel, och Jones ville hoppa in i diskussionen men tilläts inte göra det, eftersom ”han inte hade något med saken att göra”.

Sedermera kom Jones i ordbyte med Barnes, varvid Jones drog upp sitt gevär, höll det mot halsen på Barnes och sade att egentligen skulle han ”skjuta honom rätt där på fläcken”. De andra på trappan sade till Jones att han skulle lämna Barnes i fred.

När Barnes efter detta gick hemåt märkte han att Jones följde efter honom. Han satte iväg runt hörnet på en tvärgata, och när han var en bra bit bort small det till. Han kände att han hade blivit träffad på olika ställen på kroppen men fortsatte att springa. Han tog sig till Harlemsjukhuset, där man fann nio hagel att plocka ut. Han blev kvar på sjukhuset till på lördagen.

Omedelbart efter skottet gick Jones tillbaka till trappan och sade att han ”hade missat Barnes med en tum. Var bodde han någonstans?” Han skulle ”mörda den djäveln”. En timme senare kom polisen och fann Jones där på trappan – Barnes hade talat om för polisen på sjukhuset vem som hade skjutit honom.

Detta var de fakta som presenterades vid den två timmar långa rättegången, och sedan satt vi tolv jurymedlemmar runt bordet i juryrummet och diskuterade fallet. Vi höll på från klockan 12.00 ända till klockan 21.00, med en timmes uppehåll för middag, innan vi lyckades bli eniga. Vi hade att välja mellan fem alternativ, nämligen

  • försök till mord,
  • försök till vållande av svår kroppsskada = trasig lever, förlamade ben, etc.
  • vållande av mindre kroppsskada
  • allmänfarlig verksamhet
  • helt oskyldig

Oavsett vårt val härovan skulle vi också bedöma om Jones hade innehaft ett otillåtet vapen.

Annonser
Published in: on 2016/07/29 at 14:25  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: