Inlägg 2.796: 15 – 16 sep 1972

Livsödesbedrövlighetssjälvvaldheten

Eftersom Miro Baresic inte har berört mitt liv ett enda skvatt borde jag egentligen sluta att här följa upp hans fortsatta liv nu efter flygkapningen, men det är alltför spännande för att bara släppa taget. I Paraguay bytte han namn till Toni Saric och blev i sinom tid kapten i Paraguays krigsmakt. Han tränade sina soldater i närstrid och ägnade sig mycket åt kampsporten karate.

År 1977 anställdes han av Paraguays utrikesdepartement som livvakt åt Paraguays ambassadör i Washington. Men när Amerika efter något år upptäckte hans riktiga bakgrund tvingades han att snabbt återvända till Paraguay. En tid därefter uppdagades det att han under sin tid i Amerika hade haft samröre med utpressningsligor, riktade mot kroatiska invandrare, och för att stå till rätta för detta blev han nödsakad att åter bege sig till Amerika. Vid rättegången blev Baresic frikänd, men i stället utlämnade Amerika honom till Sverige i maj 1980 för att där fortsätta att avtjäna sitt livstidsstraff för mordet på ambassadör Rolovic.

Hans dom reducerades år 1985 från livstid till 18 år.

Miro Baresic när hans svenska livstidsstraff reducerades till 18 år, Sverige, 1985 (internet)

Miro Baresic när hans svenska livstidsstraff reducerades till 18 år, Sverige, 1985 (internet)

Men redan två år senare, i december 1987, frigavs han och skickades till Paraguay tillsammans med hustru och två barn. Där startade han en kampsportklubb och en bilreparationsverkstad.

När kriget för Kroatiens oavhängighet bröt ut år 1991 återvände Miro Baresic till Kroatien och ledde där en enhet som utförde mängder av sabotage emot den jugoslaviska folkarmén. Han dödades av serbiska soldater den 31 juli 1991. Den kroatiska staten reste år 2016 i byn Drage en staty av Miro Baresic ”som en av Kroatiens största patrioter, vars arbete och självuppoffring vi måste respektera”.

Invigningen av statyn av Miro Baresic, Drage, Kroatien, 2016 (internet)

Invigningen av statyn av Miro Baresic, Drage, Kroatien, 2016 (internet)

Som helhet måste Miro Baresics liv ha varit ganska förfärligt, med svenskt fängelse i ett år från år 1971 till 1972 och sju år från år 1980 till 1987 – i stället för sitt tilldömda livstidsstraff – för att ha mördat den jugoslaviske ambassadören. Plus 19 månader i spanskt fängelse, utvisning till Paraguay, och kanske framför allt den ständigt malande ovissheten om sin framtid – trots att han själv hade valt att leva på det sättet. Men måhända han kände sig i någon mån kompenserad när han 25 år efter sin död kom att leva vidare som staty i en liten by i sitt hemland. Vad som börjar med ett mord på en ambassadör kan alltså sluta med en postum officiell hedersbetygelse!

En utmärkt video på svenska språket om Miro Baresics verksamhet – fast tyvärr endast fram till flygkapningen – får du genom att klicka här.

 

Annonser
Published in: on 2016/08/05 at 19:41  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: