Inlägg 2.809: 2 – 3 okt 1972

Pilotlågeåtertändningspåstötningsbehovet

Vi var nu inne i oktober månad med sina mörka kvällar. Mörka kvällar är ju något som ger höstkänning var man än befinner sig på jordklotet – utom möjligen nära ekvatorn, där man inte känner av hösten på minsta sätt. Det var egentligen rätt lustigt att jag i Nya York, på samma breddgrad som Neapel, skulle få en sådan höstkänning i början av oktober, medan jag under mitt tidigare liv i Sverige fick samma känsla vid kräfttiden i början av augusti. Detta trots att augustikvällarna i Sverige är mycket ljusare än i Nya York. I oktober drar ju tankarna i Sverige iväg mot jul. Bara en liten reflektion som kom över mig år 1972.

De mörka kvällarna i Nya York var dock olika dem i Sverige genom att de var sammetsmjuka. Det vill säga att ‘de brukade vara’ det – under två av de första nätterna i oktober detta år gick temperaturen ner till 7 och 8 grader. Av den anledningen hade man värmeelement inomhus, bara det att vi som bodde i 351:an av erfarenhet visste att våra element inte skulle komma att värmas upp ett dyft under höstens första plötsliga köldknäpp. Huset hade en termostat som slog till vid 10 grader, som den vaksamma hustomte den var, och då gällde det för pilotlågan i källaren att få gasen att flamma upp och värma elementen i huset.

Helt klargörande illustration av husets pilotlågas funktion (internet)

Helt klargörande illustration av husets pilotlågas funktion (internet)

Emellertid kunde man inte begära att den lilla stackars pilotlågan skulle kunna hålla sig vid liv under många långa månader av overksamhet i väntan på termostatens första livstecken. Så gasen i elementen strömmade som den skulle, klankande och klonkande som om hustomten hamrade på rören med en skiftnyckel – men gasen förblev ouppvärmd, för den hade inte antänts därnere i källaren av den avslocknade pilotlågan.

Så Ed och jag huttrade litet och drog täcket tätare om oss och kröp samman på vår bäddsoffa för att motverka avsaknaden av pilotlåga. Det gick bra under de två kyliga nätterna, och efter demarscher av mig och säkert också en del av de andra temperaturveklingarna i huset så återtände man pilotlågan – fast efter de två kalla nätterna var det åter varmt och sammetsmjukt i många veckor framöver, så ingen visste eller ens brydde sig om ifall det hade gjorts. Med 25 grader på dagen och 12 på natten flyter livet rätt väl utan ingripanden med mekaniska manipulationer, minsann!

Bank- och obligationskontot för mina föräldrar visade vid årets början 30.546 kronor. Under jan-sep hade jag lagt till 8.663 kronor, bankränta uppgick till 424 kronor och obligationsränta till 1.354 kronor. Den 1 oktober var kontot alltså uppe i 40.987 kronor. De hade inte ännu velat röra vid sitt konto.

Annonser
Published in: on 2016/08/23 at 04:59  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: