Inlägg 2.810: 6 okt 1972

Kontorsinredningsutbyteskostnadsomplaceringen

På fredagen kom det ett brev från mamma med en upplevelse och ett fotografi. Först tar vi fotot, för det är snabbt avklarat. Det föreställer en verkligt välbalanserad och stark mor plockande svåråtkomliga päron ute i sin trädgård. Hon kunde stå högt uppe på en vinglig stege genom att hålla ett fast grepp i garagetaket, på vilket hon också bekvämt hade placerat sin korg för päronen. Allt gick bra!

Mamma skördar svåråtkomliga päron, Skyttegatan, Örebro (1972)

Mamma skördar svåråtkomliga päron, Skyttegatan, Örebro (1972)

Lågt hängande frukt plockas ju alltid först, för det är lättast. Här på bilden gällde det alltså att få tag i de päron som hade placerat sig högst upp i trädets topp för att inte kokas för konservering utan för att ätas av kråkor. Dessa skulle nämligen efterhand lämna efter sig de osmältbara päronkärnorna och därmed möjliggöra en ny generation av päronträd – där kråkorna bodde och inte de konserveringskokande människorna.

Nu till den beskrivna upplevelsen. Deras hyresgäst i lägenheten på övre botten, gubben Montgomery, hjälpte dem med den nödvändiga omändringen av pappas tidigare kontorsrum, som han nu hade övergett och som skulle förvandlas till en liten tvårumslägenhet att hyras ut till universitetsstudenter. Han hjälpte pappa finansiellt utan att veta om att han gjorde det. En dag glömde han nämligen att stänga av duschen, och vattnet rann tvärs genom golvet ner i det större kontorsrummet. Där såg det nu alldeles förfärligt ut i taket och på väggarna och överallt.

Pappas försäkring hade en självrisk på 100 kronor, så det var i och för sig inte så förskräckligt. Men detta inträffade just då hela rummet ändå skulle repareras för att efter alla dessa år inte längre se ut som ett kontorsrum. Taket var fullt med strömuttag och lysrör, och väggarna hade haft hyllor och skåp hängande i stora krokar överallt. Väggarna skulle tapetseras om, och taket skulle målas om. Och nu kom allt det arbetet att utföras av försäkringsbolaget mot en betalning av 100 kronor från pappa.

Detta var absolut inte något försäkringsbedrägeri, bara en rättidig, hjälpsam, omedveten gest av deras hyresgäst, för vilket de var honom oändligt tacksamma. De talade naturligtvis inte om för honom att rummet ändå skulle ha reparerats, bara hur förfärligt det hade sett ut efter översvämningen. Ovanpå alla de besparingar, som Montgomery hade försett dem med, så hade de också fått sin hyresgäst att i all framtid vara extra försiktig med att inte glömma att stänga av dusch och spis och vadhelst annat efter sig däruppe.

Annonser
Published in: on 2016/08/23 at 06:40  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: