Inlägg 2.811: 10 okt 1972

Inbrottsamerikasrikssstyrelsebakomliggandekännedomen

Redan tidigare hade det antytts i pressen att mängder av olagligheter hade begåtts runt omkring president Nixon och att denne inte alls var omedveten om det, vilket han själv ville göra gällande (se inlägg 2.803). Nu på tisdagen den 10 oktober kunde den federala polisorganisationen FBI officiellt rapportera att inbrottet i Vattenporten utgjorde en del av en massiv kampanj med politiskt spioneri och sabotage på Nixons återvalskommitté CREEP:s vägnar. Dessa avslöjanden till trots verkade kampanjen för Nixons återval aldrig att ha hamnat i farozonen.

Sambandet mellan inbrottet och CREEP hade starkt markerats i mediabevakningen – i synnerhet i den undersökande journalistiken i veckotidskriften Tid och dagstidningarna Washingtonposten och Nya Yorks Tidender. Denna rapportering bidrog dramatiskt till offentliggörandet av vad som försiggick, vilket i sin tur fick politiska efterverkningar. Med anonyma källor som grund kunde Washingtonpostens reportrar Bob Woodward och Carl Bernstein presentera detaljer som antydde att kännedom om inbrottet och försöken att skyla över det existerade djupt inne i de högre räjongerna av justitiedepartementet, den federala polisorganisationen FBI, den centrala underrättelsebyrån CIA, och Vita Huset. Woodward och Bernstein intervjuade Nixons bokhållare, som för dem avslöjade hur felaktigt finanserna hade skötts och hur hänsynslöst viktiga dokument hade förstörts.

Den viktigaste av Washingtonpostens anonyma källor var en individ som Woodward och Bernstein hade gett öknamnet ‘Djupa Strupen’ (eng. Deep Throat). Trettiotre år senare, år 2005, blev denna informant identifierad som Mark Felt, biträdande chef för FBI under denna period av 1970-talet, något som Woodward senare bekräftade.

Mark Felt (internet)

Mark Felt (internet)

Felt mötte upprepade gånger i hemlighet samman med Woodward. Det var han som klargjorde Howard Hunts roll i Vattenportsinbrottet och också meddelade att Vita Husets personal betraktade inbrottet som en mycket viktig uppgift. Felt varnade Woodward att FBI ville veta varifrån han och andra reportrar fick sin information, eftersom dessa hade avslöjat en bredare bana av brott än FBI först hade rapporterat. Alla de hemliga mötena mellan Woodward och ‘Djupa Strupen’ ägde rum i ett underjordiskt garage någonstans i stadsdelen Rosslyn mellan juni 1972 och januari 1973. Innan han avgick från FBI läckte Felt också anonymt ut detaljer om Vattenportsinbrottet till tidskriften Tid, tidningen Washingtons Dagliga Nyheter och andra publikationer.

Annonser
Published in: on 2016/08/24 at 07:20  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: