Inlägg 2.817: 16 okt 1972

Utlandsreseäventyrligheterna

När jag kom hem från arbetet på måndagskvällen, låg det två brev och väntade på mig, båda från Skyttegatan i Örebro. Jag rev upp mammas brev först, för hennes var vanligen de mest underhållande. Hon berättade att de den 4 oktober hade slagit sig lösa och åkt utomlands. De hade kommit på idén med resan på tisdagsmorgonen, gjort arrangemangen under dagen och gett sig av på onsdag morgon. De hade redan tidigare gjort upp med Pontus och Resi Forssell (se inlägg 1.893) i Göteborg att en dag träffas nere i Viken i Skåne hos Marianne Wieslander, änka efter Axel Wieslander efter att de i många år hade bott på Java, där han hade varit konsul och chef för SKF-fabriken. Hela gänget hade varit vänner alltsedan ASEA-åren i Västerås – där jag själv helt apropå råkade födas vid den tiden.

Mina föräldrar stannade till vid Hedbergs stora möbelaffär i Vinslöv intill Kristianstad. Avsikten med att ta omvägen dit var att finna lämpliga möbler för den blivande studentdubletten i pappas före detta kontor. Men mamma skrev att de nu moderna möblerna var hemskt låga, mjuka och utan stöd för ryggen – och dessutom var de alla randiga och konstiga i modellen. Det fanns alltså ingenting för dem att köpa där.

Hedbergs Möbelaffär, Vinslöv (internet)

Hedbergs Möbelaffär, Vinslöv (internet)

De fortsatte som de hade planerat till pappas favorithärbärge Fleninge motell strax före Hälsingborg (se inlägg 1.110). Deras dubbelrum där kostade 68 kronor allt som allt.

Ni parkerar bekvämt Er bil utanför Ert rum, Fleninge Klassiska Motell, Ödåkra (internet)

Ni parkerar bekvämt Er bil utanför Ert rum, Fleninge Klassiska Motell, Ödåkra (internet)

Nästa morgon fortsatte de till Danmark, fast bilen lämnade de i Hälsingborg, för den skulle kosta 30 eller 40 kronor för överfarten, och de hade ändå inte tänkt resa längre än till Helsingör.

Danmarks billiga dagar för svenskar var nu förbi – för att spara kunde man inte bara köpa vad som helst. Mamma fann två kilo kassler för 15 svenska kronor kilot – 25 i Sverige – och tre kilo ost för halva priset och en del konserver. Hon spenderade 100 svenska kronor och sparade in 80. Sedan kånkade de med lasset till färjan och bilen och körde tillbaka till Fleninge. De sov middag och var sedan i Viken klockan 15.00. När de satt och drack kaffe kom Forssells från Göteborg.

Efter en middag med mycket dryckjom hade bara pappa hållit sig nykter, så på kvällen var det han som fick köra alla till motellet i Fleninge. På morgonen körde han alla till Viken. där Forssells kunde ta sin bil för att köra tillbaka till Göteborg. Mina föräldrar åkte i kortege med dem till Halmstad, där Forssells fortsatte hemåt och pappa – som var uppvuxen i Halmstad – kunde till sin evärdliga nesa inte hitta ut ur staden. Men det gick till slut, de åt lunch i Torup, körde helt vilse i Jönköping och kom hem till Örebro efter sin äventyrliga färd till det vilda Utlandet.

Annonser
Published in: on 2016/08/27 at 05:04  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: