Inlägg 2.827: 6 – 8 nov 1972

Brödochfiskmålningsskyfallsundvikandemetoden

Även om det alltså hade uppstått en viss begränsning av den omsorg, som jag – och därmed även Ed – kunde erbjuda Pelle Nilsson, så gick det ingen nöd på honom. Han var väl planerad för sitt besök i Nya York och visste precis hur han ville använda sin lediga tid och vad han ville se.

Onsdagen tillbringade Pelle till exempel helt och hållet inomhus på Metropolitans konstmuseum. Han tog taxi dit från sitt hotell och likadant tillbaka, och därmed var han inte ens medveten om eftermiddagens skyfall.

Tintorettos målning Miraklet med bröden och fiskarna, Metropolitans konstmuseum, Nya York (internet)

Tintorettos målning Miraklet med bröden och fiskarna, Metropolitans konstmuseum, Nya York (internet)

Det kom sammanlagt 122 millimeter uppmätt regn över staden utan uppehåll från tidig morgon till sen kväll. Han missade nöjet av att få vada i decimeterdjupt regnvatten på gatorna så gott som överallt – kloakerna var inte dimensionerade för att kunna svälja såpass mycket regnvatten på en enda gång. Vattenmängden förorsakade inga större fel någonstans, och några timmar efter slutet på regnandet hade vattnet runnit bort – helt på egen hand, i motsats till snö som hade fått fraktas bort på lastbilsflak. Men pölar fanns det förstås kvar, många och stora och ofta rätt djupa, på samma ställen som efter alla regnbyar, stora som små.

På tisdagen dessförinnan regnade det inte alls och gott var det, för då skulle alla människor gå man ur huse och rösta. Det måste de ha gjort, för när allt var klart och resultaten kom på televisionen, så visade det sig att president Nixon hade vunnit varenda delstat i Amerika utom Massachusetts och huvudstaden Washington. Aldrig förr hade en kandidat vunnit 49 delstater i ett presidentval, men George McGovern hade visat sig vara en ytterst svag motkandidat. Jag hade mot bättre vetande fortfarande hoppats att McGovern skulle vinna och ersätta Nixon, men så blev det inte alls.

Pelle Nilsson kom till mig när jag på morgonen gick och röstade i Greenwichbyn. Han fick till sin förvåning komma med in i vallokalen, något som påminde mig om att så inte var fallet i Sverige. Men även hans närvaro rättade inte till det fel som fick Nixon att vinna. Pelle var också hemma hos oss i lyan under valvakan, som blev mycket kort – klockan 22.00 var allt avgjort, presidentval, senatval, representantval, och även delstatsval runt om i landet.

På måndagen dessförinnan tog jag Pelle och såg filmen ‘1776’, alltså om tillkomsten av Amerika. Jag hade redan sett den som en musikal på Broadway tillsammans med Ed och Anna (se inlägg 2.592), men filmen var minst lika bra. Pelle och jag såg den i Radio City Music Hall, och de hade redan iscensatt sina jultablåer, med levande får, getter, en dromedar och en vit häst uppe på scenen.

Annonser
Published in: on 2016/09/07 at 23:21  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: