Inlägg 2.846: 25 – 26 nov 1972

Kungenskurvaochkryssningsfartygsdramatiken

Butiken förpackade våra tio buteljer i två stadiga kartonger, vardera med utrymme för just fem helflaskor. Dessa kartonger var en gudagåva för oss. Här på bilden korsar jag Kongens gade med båda spritkartongerna – jag ville ju hjälpa min stackars fotograf. Nej, inte alls – det var helt enkelt bekvämare att bära en i var hand, så det var inte enbart godhet från min sida.

På väg hem med spritkartongerna vid restaurangen Kongens hjørne, Frederiksted (1972)

På väg hem med spritkartongerna vid restaurangen Kongens hjørne, Frederiksted (1972)

Lägg märke till den lilla restaurangen på hörnet. Den hette Kongens hjørne – fast skylten sade  ‘King’s Corner’. Namnet påminde mig om ‘Kungens kurva’, namnet på en del av stockholmsstadsdelen Skärholmen. Namnet härstammar från en händelse som inträffade där i september 1946. V-Gurra – eller ‘Kung Gustaf V’ som han formellt omnämndes – var på väg hem efter en jakt på Tullgarns slott tillsammans med tre andra herrar, och i 65 kilometers fart tappade chauffören kontrollen över sin 1939 års Cadillac. Bilen sladdade över vägbanken och ner i ett träsk. Kungen, som var iförd höga jaktstövlar, kunde komma därifrån torrskodd, medan greven, friherren och förste hovstallmästaren fick fötterna våta.

Kung Gustaf V:s bil ute i träsket vid Kungens kurva, 1946 (internet)

Kung Gustaf V:s bil ute i träsket vid Kungens kurva, 1946 (internet)

Kongens hjørne hade inte fått sitt namn av någon dramatisk händelse. Restaurangen låg helt enkelt i hörnet av Bjergegade och Kongens gade, och det var hela bakgrunden till dess namn. Men där åt vi många gånger, när vi år 1969 bodde på hotell ‘Syv flag’ bara ett kvarter därifrån.

När jag väl hade placerat vårt kontraband i säkerhet på vårt pensionatsrum gick vi ut till vår badstrand för den längsta solningen under hela vistelsen. Nu tålde jag hur mycket sol som helst, och Ed var lika säker.

Ett litet tropiskt oväder passerade S:ta Korset på natten och byggde då om vår badstrand. Den skapade en meterhög kant, som vi som synes hade mycket roligt med på söndagen.

Dramatik på badstranden efter nattens storm, Frederiksted (1972)

Dramatik på badstranden efter nattens storm, Frederiksted (1972)

Stormen kastade upp på stranden en avbruten bit av ett korallrev. Den var så snygg och fin att jag genast ville ta den med mig – och det gjorde jag i avsikt att skicka den som julklapp till Örebro.

Från badstranden kunde vi se att det nu låg ett vitt passagerarfartyg borta vid hamnpiren. Det var det enda kryssningsbesöket i Frederiksted under våra dittils sammanlagt tre veckors vistelser där! Du kan skönja fartyget på den här bilden.

Upptäcker ett kryssningsfartyg från badstranden, Frederiksted (1972)

Upptäcker ett kryssningsfartyg från badstranden, Frederiksted (1972)

När vi begav oss iväg från stranden klockan 13.00 tog vi en liten omväg för att titta närmare på kryssningsfartyget.

Det besökande kryssningsfartyget, Frederiksted (1972)

Det besökande kryssningsfartyget, Frederiksted (1972)

På sitt sätt blev det nu mindre sorgligt att resa härifrån, för fem hundra plötsliga turister översvämmande en liten stad som denna måste kännas lika förfärligt som en gräshoppssvärm – såvida man inte ägde en souvenirbutik, förstås.

Annonser
Published in: on 2016/09/25 at 19:27  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: