Inlägg 2.850: 27 – 29 nov 1972

Törstsläckningsmedelsdistributörsaktiepåfyllningen

Inköp nummer 3 var litet annorlunda än inköpen nummer 1 och 2. Det gällde 100 aktier i Allegheny Beverage, vilket inte alls var något nytt företag för mig att spekulera i. Jag hade ett år tidigare köpt 200 aktier i denna öl- och läskedrycksdistributör (se inlägg 2.483), och de hade automatiskt blivit 206 genom en liten fondemission – kallad ‘utdelning’ i form av aktier i stället för pengar. När priset på mina aktier i augusti 1972 hade sjunkit till 75 procent av mitt inköpspris och jag var nära att sälja dem, så slog jag om till en motsatt idé – i stället för att sälja och förlora pengar, så skulle jag köpa 100 av de nu billigare aktierna (se inlägg 2.772) för att tjäna mera pengar när de gick upp igen.

Nu när jag stod redo att resa till S:ta Korset och mina aktier hade sjunkit ända ner till 55 procent av inköpspriset, så använde jag mig av ett begränsat pris, något som jag inte tror mig någonsin förut ha gjort. Jag bad min mäklare att tillsammans med alla mina andra beställningar köpa ytterligaer 100 aktier i Allegheny Beverage – men att inte betala mera än 20,23 kronor per styck för dem. När han då på fredagen den 17 november köpte alla de andra aktierna för mig, så begärde den minst giriga av alla dem, som ville sälja aktier i Allegheny Beverage, mera än mitt maximipris på 20,23 kronor styck – och därmed blev jag utan några. Men på den följande måndagen den 20 november föll det lägsta begärda priset till just 20,23 kronor – och då blev det napp för mig. Jag fick mina 100 aktier, och för dem fick jag betala 2.080 kronor. Skillnaden i priset på 57 kronor utgjorde mäklarens påslag, för han skulle ju som alltid tjäna sin kova på sitt arbete för min räkning.

Efter dessa tre inköp av små poster i Allegheny Beverage till alltmer fallande priser hade jag nu sammanlagt 406 aktier, vilka jag hade betalat allt i allt 13.709 kronor för – eller 33,77 kronor styck i genomsnitt. Hur det skulle gå med denna investering var nu en öppen fråga, men en sak visste jag – med dessa aktier skulle jag aldrig behöva gå törstig.

Kylskåp för ölförsäljning, som Allegheny Beverage gav till sina återförsäljare (internet)

Kylskåp för ölförsäljning, som Allegheny Beverage gav till sina återförsäljare (internet)

Litet sent, som en följd av den nästan sömnlösa natten efter hemresan från S:ta Korset, fick jag på onsdagen iväg mitt brev till pappas 74-årsdag den 4 december. Som ofta förut fick hans presenter gott om rum i mitt kuvert – pengar för frimärken till brev till mig (!) och en årsprenumeration på USA:s Nyhets- och Världsrapport. Jag skrev att han genast skulle låta mig veta om tidskrifterna slutade komma, så att jag kunde slå alarm om det. Visst hade de bett så mycket om ursäkt förra året, men om en nyhetstidskrift har uteblivit hjälper ju inga ursäkter i efterskott.

Ett nummer av USA:s Nyhets- och Världsrapport, 1972 (internet)

Ett nummer av USA:s Nyhets- och Världsrapport, 1972 (internet)

Annonser
Published in: on 2016/09/29 at 21:28  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: