Inlägg 2.854: 4 – 8 dec 1972

Maskinkonstruktionsuppfinningshobbyverksamheten

Mamma tog detta lugnt och sansat. Pappas ena arbete var dittills bara en förfrågan om vad det skulle kosta att bygga om en viss maskin, det andra var inte något omfattande problem för honom att lösa – och det tredje var ännu inte ens klart om det över huvud taget skulle bli något av. Hon insåg att dessa arbeten inte skulle bidra med mycket pengar till hushållet och betraktade dem mera som terapi än arbete för pappa. De hade fått honom att leva upp igen och känna sig viktig på nytt efter ett deprimerande år utan arbetsuppgifter och utan inkomster.

Och undra bara på det! Att åter få syssla med det enda, som hade roat honom under hela hans liv, måste ju ha känts underbart, skrev mamma. Pappa hade pysslat med motorer och maskiner sedan han var 10 år gammal. Han satt då i sin garderob och brydde sig inte om någonting annat, varken läxor eller kamrater. Och hans betyg blev så småningom så dåliga att ‘pappa Ricke’ – hans far – fick ta itu med hans läxläsning. Nu satt pappa igen i sin garderob – eller i sitt kontorsrum i källaren – och pysslade med sitt.

Och nog var han fantastisk på sitt område, skrev mamma. Hon önskade att hon själv vore lika kunnig på något område och kunde få njuta av det på samma sätt.

De två före detta kontorsrummen på nedervåningen låg nu i träde. De var inte helt färdiga för att kunna hyras ut, men med de många konstruktionsarbeten som plötsligt hade dykt upp hade pappa tappat intresset för dem. Med tiden skulle de förstås bli färdiga att hyras ut. Tyvärr hade det just kommit till en lag som gjorde att inkomster av uthyrda rum på över 1.200 kronor om året skulle deklareras för beskattning. Mamma hade från början velat inreda kök i ett av rummen för att kunna hyra ut en lägenhet på ett rum och kök, men det var något som pappa inte alls hade gått med på.

Vad skulle jag nu ge mina föräldrar i julklapp? Resan till S:ta Korset hade fått mig att helt glömskt passera avgången för julbåten till Sverige – vilket lastfartyg det nu var efter slutet på linjetrafiken på Svenska Amerikalinjen – så nu gällde det att finna julklappar som var lätta nog att skicka med flyg. Och som dessutom var sådant som de verkligen kunde använda.

Jag hade inte en aning om vad jag skulle hitta på, så på fredagskvällen gick jag till Macy’s varuhus, där det ju fanns allt mellan himmel och jord. Där gick jag fram och tillbaka mellan alla diskar på alla våningar för att hitta saker som var både lätta och begärliga utan att kompromissa. Vilket jag förstås gjorde, och så packade jag och var redo att gå till posten.

Annonser
Published in: on 2016/10/09 at 03:59  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: