Inlägg 2.864: 23 – 26 dec 1972

Julfirandeojulaktigheten

Den här julen brydde varken Ed eller jag oss personligen om att fira. På lördagen gjorde vi just ingenting, för det duggregnade till och från hela dagen. Vi hade det som alltid trivsamt i vår lilla lya. Tegelväggen var full med julkort som hade droppat in under månaden, och den svenska adventsstjärnan lyste vänligt i ett av fönstren till glädje för oss och kanhända också för någon som långt bortigenom hade ett fönster i vår riktning över bakgårdseländet och råkade kasta en blick ut. Vi hade en liten brasa på gång, inte för att värma oss utan för att torka bort fukten i luften.

Jag hade ingenting på fötterna. Inte för att det betydde någonting, men jag ser det nu på en bild som Ed tog av mig den dagen med sin stereokamera. Belysningen på bilden grejade han till på ett sätt som faktiskt gjorde bilden klarare i halvdunklet.

Sitter hemma barfota i konstig belysning i vår lya, Nya York (1972)

Sitter hemma barfota i konstig belysning i vår lya, Nya York (1972)

Enligt vår vana på lördagarna kröp vi till sängs vid 18-tiden och sov sött i fyra timmar. Vi åt sedan litet mat, varefter vi gick till Logen, ett par timmar tidigare än vi brukade göra. Där var det, som väntat nu före midnatt, stilla och tyst, kanske tio killar här och där.

Invasionen av de vilda ungdomarna vid midnatt var inställd på grund av den stundande helgen. Det hade vi absolut inte kunnat ana. Men efter midnatt var det inte fler än tjugo killar i hela baren, och inte en enda att vila ögonen på och ännu färre att flörta med. Vid 01-tiden gav vi upp och gick hem igen. Det var den första lördagsnatten som Logen inte gungade. Nåja, nu visste vi att storhelger på något sätt påverkar sexualdriften. Man lär sig.

Vi kröp ner igen i sängen, som inte hade väntat oss förrän vid 04-tiden, och sov våra sedvanliga timmar, tills vi steg upp och åt frukost. Nu var det julafton och söndag på samma gång, och vi hade förstås redan köpt och släpat hem vår söndagstidning. Jag skrev ett långt brev till Örebro, och på eftermiddagen gick vi ut i det nu fina vädret. Jag tror att vi slank in på en biograf någonstans, för vi ville inte oinbjudna besöka vänner, som kanske hade något julfirande på gång.

På tisdagen efter juldagen, då Europa firade annandag, hade jag äntligen en vanlig arbetsdag – fram tills Harry Truman avled på förmiddagen.

President Harry Truman med sin mor, 1944 (internet)

President Harry Truman med sin mor, 1944 (internet)

Han hade tagit över presidentämbetet den 12 april 1944, när Franklin Roosevelt dog, och fortsatte att leda Amerika genom världskriget som han fick slut på med hjälp av två atombomber. Det var Truman som år 1947 avskaffade krigsmaktens rassegregation. Mot alla odds blev han omvald år 1948.

Harry Truman med en tidning som för tidigt hade skrivit att han hade förlorat valet, 1948 (internet)

Harry Truman med en tidning som för tidigt hade skrivit att han hade förlorat valet, 1948 (internet)

Han ställde inte upp för omval år 1952.

Annonser
Published in: on 2016/10/15 at 14:17  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: