Inlägg 2.871: 3 – 6 jan 1973

Speceristormarknadsaktieprisuppgångsbedömningen

På onsdagen gav jag mig ut på börsen igen och köpte mig nu 50 aktier i A. J. Bayless Markets, en kedja av stormarknader, huvudsakligen i och omkring Phoenix. Den hade grundats av en herr A. J. Bayless en gång i tidernas begynnelse, och här står han framför en av sina äldre skapelser.

A. J. Bayless framför en av sina matvarubutiker (internet)

A. J. Bayless framför en av sina matvarubutiker (internet)

Redan när dessa jättestora matbutiker hade börjat blomma upp, sände de en gång i veckan som reklam ut stora tidningsblad med posten till varenda adress inom räckhåll för en av hans stormarknader. De kom att stå sig – faktiskt längre än A. J. Bayless Markets – och ser även i dag ungefär likadana ut, bortsett från att de nu har färgsättning och avsevärt högre priser.

En sida ur A. J. Bayless Markets annonsblad, Phoenix (internet)

En sida ur A. J. Bayless Markets annonsblad, Phoenix (internet)

Här är en bild från öppningsdagen av en ny A. J. Bayless Markets stormarknad någonstans i Phoenix. Med en sådan tillslutning av intresserade matkunder var det rätt klart att jag gärna ville lägga ut 4.975 kronor på att bli delägare. En såpass framgångsrik butikskedja skulle absolut vara en lönsam investering.

A. J. Bayless Markets inviger en ny butik, Phoenix , 1958 (internet)

A. J. Bayless Markets inviger en ny butik, Phoenix , 1958 (internet)

Detta var den sista aktietransaktionen för mig under den här januarimånaden – jag säger detta bara för att du inte skall tro att det bara blir pengaprat framöver.

Som jag tidigare har antytt, bestämde de federala myndigheterna redan i november månad 1972 (se inlägg 2.831) att tillräckligt många flygplan hade kapats för att införa en noggrann kontroll av alla flygpassagerare i Amerika – och gärna i hela världen. Denna bestämmelse hade omedelbart börjat följas på flygplats efter flygplats, och sedan den 5 januari hade varje människa som steg ombord på vartenda för allmänheten tillgängligt flygplan blivit godkänd av officiellt tillsatta kontrollanter. Dessa hörde för det mesta till diverse säkerhetsfirmor och var huvudsakligen vakter med lång erfarenhet av att ha med allmänheten att göra och lätt kunna skilja agnarna från vetet. De fick snart nog också apparatur till hjälp, även röntgenmaskiner – med mindre strålning än på sjukhusen – för genomlysning av både de resande och deras handbagage.

Fram till fredagskvällen såg vädret ut att bli mycket bättre än det var på nyårsaftonen – som om det hade vart svårt för det stackars vädret att bli bättre än då. Men när de på lördagsmorgonen hotade med 10 minusgrader som högsta temperatur på söndagen inne i själva Nya York, då såg vi minnet av Skakberget (se inlägg 2.614) framför oss och vägrade att ens tänka på 20 minusgrader uppe i bergen.

Annonser
Published in: on 2016/10/22 at 22:12  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: