Inlägg 2.876: 9 jan 1973

Frimärksinsamlingsförfarandeplaneringsavsikten

Det var förstås så som det fungerade i Amerika, men Ed var säker på att de svenska frimärkena betedde sig på samma sätt. Han ville inte göra likadant som alla andra runt honom utan ville välja ett avlägset, exotiskt land i stället. Man kunde bara inte samla på frimärken från hela världen. Det fanns redan över 150 olika länder, som alla gav ut sina egna frimärken. Många av dessa länder bestod av bara några små öar ute i oceanen, och nästan alla av deras frimärken var avsedda enbart för utländska samlare, vilket gjorde frimärken till landets viktigaste exportvara. Fru Shalian hade berättat detta för honom.

Aha, nu förstod jag hur han hade ‘forskat’. Och det var så sant – jag kom ihåg att hon hade nämnt något om sina frimärken en gång för länge sedan.

Ed hade tänkt sig att redan nu börja köpa och lägga undan många ark av alla frimärken som den svenska posten sålde – utom ‘standardfrimärkena’, sådana med kungens huvud, vilka posten kunde sälja i kanske 20 år innan man bytte ut huvudet. Och när Ed en gång gick i pension och kanske inte hade mycket pengar att röra sig med – nu lät han som om han föreläste i ekonomi – så kunde han efter behov göra sig av med några av sina gamla frimärken för mångdubbelt högre priser än han en gång hade köpt dem. Dessutom, och här visade Ed att han också hade ett levande socialt samvete – ingen skulle kunna kalla honom ‘ockrare’ även om han tog skyhögt betalt för sina fina gamla frimärken – ingen led ju nöd av att vara tvungen att betala hutlöst mycket för ett sedan 40 år tillbaka utgånget och i praktiken oanvändbart frimärke.

Postverket firar 300 år, Ostämplade frimärken från 1936, priser år 2012: 20 öre ljusblå ....... 125 kr 25 öre ultramarin . 83 kr 30 öre brun ......... 250 kr 50 öre grå ............ 330 kr 60 öre karmin ..... 440 kr 1 kr blå ............... 115 kr

Postverket firar 300 år, ostämplade frimärken från 1936, priser år 2012 (internet):
20 öre ljusblå ……. 125 kr
25 öre ultramarin    83 kr
30 öre brun ……… 250 kr
50 öre grå ………… 330 kr
60 öre karmin ….. 440 kr
1 kr blå ……………..  115 kr

Jag kunde inte hitta något enda fel i hans resonemang. Detta verkade att vara en, låt vara litet tråkig, väg till en välbärgad ålderdom. Och, viskade jag i hans öra, det kunde bli en skattefri värdestegringsinkomst – om han bara inte lät folk och goda vänner veta om vad han gjorde. Nej, själv har jag inga gamla frimärken att sälja, men det går nog bra att klara mig ändå.

Ed hade börjat klippa ut frimärkena från alla mina brev och tidskriftsrullar från Sverige, trots att de nästan alltid var stämplade. Han satte in dem i en frimärkspärm, men det var bara för att vänja sig vid hur de såg ut. Och jag hade inte ens lagt märke till det.

Annonser
Published in: on 2016/10/25 at 05:56  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: