Inlägg 2.880: 20 – 22 jan 1973

Presidentpensionärshimmelsfärdssamordningen

Under mina senaste år i Sverige hade jag köpt en hel serie av fyra böcker i stort format. De hette ‘Ett folk på marsch’, och innehållet bestod uteslutande av tidningssidor och notiser från åren 1810 till 1946. Där kunde man på ett annorlunda sätt följa den svenska historien så som den beskrevs av samtida journalister. Dessa underbara böcker hade följt med mig till Amerika, från boning till boning, och stod nu i 351:an rätt högt uppe i bokhyllan till vänster om den öppna spisen.

Jag måste ha berättat om dessa böcker för Lestas vid något tillfälle, och när jag nu öppnade deras present gissade jag att de själva hade köpt sig samma bokserie för att som inflyttade ester grundligt få lära sig den svenska historien. Deras present till mig var nämligen en femte del av samma serie, täckande åren 1947 till 1959. Vad underbart snällt av dem att tänka på mig! Jag tog mig förstås tid från bokskriveriet för att tacka dem.

Mitt eget exemplar av Ett Folk på Marsch, Del 5 (1973)

Mitt eget exemplar av Ett Folk på Marsch, Del 5 (1973)

Paketet från mina föräldrar innehöll ett exemplar av Veckojournalen som ett löfte om att fortlöpande sända den till mig under året som påminnelser om mitt gamla land, en liten flaska med Gåmedmig (lat. Vademecum) för att lukta gott, en skjorta som verkligen passade mig, och så ett stort, väl fotograferat, inramat porträtt av pappa, möjligen för att inte glömma honom. Dessa var alla väl genomtänkta presenter som gladde mig men som utöver detta inte är mycket mera att orda om.

Det blev ingen resa upp till vinterlandet med skidbussen den här sommarlika söndagen. Det gick ingen skidbuss och det fanns inget vinterland. De två skidentusiasterna fick genomlida veckoslutet på Nya Yorks varma gator och i Logens lika varmt sexiga atmosfär. Men tyck för all världen inte synd om oss!

På måndagen kom budet om att förre presidenten Lyndon Johnson hade avlidit i Texas, på samma plats där han var född, nämligen Stenväggen (eng. Stonewall). Varken Ed eller jag såg något lustigt i detta, för vi var verkligen bedrövade. Glöm gärna bort att han hade varit på tok för envis med att vinna över Vietcong och på så sätt kostat tiotusentals amerikanska män deras liv i Vietnams djungler – han hade framför allt lagstiftat grunden till ett mera jämställt Amerika, med verklig medborgarrätt, med finansiell hjälp vid sjukdom på äldre dagar, med krig mot fattigdomen, och med rättvis fördelning av invandringstillstånd.

President Lyndon Johnson signerar kongressbeslut och övertalar tveksamma riksdagsmän per telefon (internet)

President Lyndon Johnson signerar kongressbeslut och övertalar tveksamma riksdagsmän per telefon (internet)

Flaggningen på halv stång över hela landet för Harry Truman, som hade pågått i tre veckor, späddes nu ut med ytterligare en månad för Lyndon Johnson. Vintern 1973 blev därmed sorgesam rätt igenom.

Gemensam flaggning på halv stång för två presidenter: Harry Truman och Lyndon Johnson (internet)

Gemensam flaggning på halv stång för två presidenter: Harry Truman och Lyndon Johnson (internet)

Annonser
Published in: on 2016/10/30 at 07:20  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: