Inlägg 2.881: 22 – 27 jan 1973

Vietnampusselbitspåplatsfallandet

Veckan därefter var fylld med en blandning av hedersbetygelser och skamlöshetsuttryck, beroende på vad som vägde tyngst, hans jämlikhetsverksamhet eller hans Vietnaminblandning. Lyndon Johnson låg först på lit de parade i riksdagens rotunda, och statsbegravningen hölls i Washington den 25 januari. Hela veckan var fylld av debatter om hans tid som president på ett mycket livligare sätt än var fallet en månad tidigare för Harry Truman, naturligtvis på grund av deras olika tidsavstånd från det gällande nuet.

Lyndon Johnsons kista i riksdagshusets rotunda, Washington, 1973 (internet)

Lyndon Johnsons kista i riksdagshusets rotunda, Washington, 1973 (internet)

Det allra första som inträffade efter Lyndon Johnsons död var undertecknandet i Paris av ‘Fördraget om krigets avslutande och fredens återställande i Vietnam’ den 27 januari 1973. Han missade därför med fem dagar att få uppleva slutet på vad som bara några år tidigare hade kostat honom en säker plats uppe på parnassen för stora amerikanska statsmän. Eller var det måhända hans död som fick de ständigt käbblande parterna i Paris att äntligen ta sig samman och enas om ett slut på eländet?

Än sen då, om den amerikanska senaten vägrade att ratifiera fördraget?

Det två huvudförhandlarna bakom fördraget, Amerikas Henry Kissinger och Nordvietnams Le Duc Tho, fick gemensamt Nobels fredspris för år 1973.

Än sen då, om Le Duc Tho vägrade att ta emot sitt Nobelpris?

Det oändligt långa och förfärligt blodiga kriget i Vietnam var nu en gång för alla slut, och världen kunde nu på allvar andas ut. Diskussionerna i Paris hade pågått ända sedan år 1968, och nu, med omedelbar verkan, skulle det följande ske:

  • Vapenstillestånd. Sydvietnam och Vietcong behåller sina nuvarande befästa områden.
  • De amerikanska trupperna lämnar Vietnam inom 60 dagar. De amerikanska krigsfångarna släpps fria att återvända hem. Alla parter hjälps åt att repatriera kvarlevorna av de döda.
  • De sydvietnamesiska parterna Saigon och Vietcong förhandlar fram ett politiskt beslut om att låta Sydvietnam som en enhet hålla fria val under internationell övervakning.
  • Återföreningen av Vietnam genomförs steg för steg med fredliga medel.

Denna karta visar de 10 procent av Sydvietnam som vid tiden för fördraget tillhörde Vietcong, nämligen remsan längs grannstaterna plus de många småbitarna inne i Saigonpartens område.

Karta över parternas i parisfördraget fastställda områden, 1973 (internet)

Karta över parternas i Parisfördraget fastställda områden, 1973 (internet)

Annonser
Published in: on 2016/11/01 at 06:47  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: