Inlägg 3.013: 6 jul 1973

Copacabanatillvarobegynnelsemomenten

Vilken skillnad mellan S:t Paulus och Rio! Jag visste ju att Rio hade höga, branta berg mitt i staden, men att man måste åka igenom en tunnel för att överhuvudtaget komma till Copacabana hade jag inte haft en aning om. Jag hade också väntat mig att komma till en liten sömnig by med en jättestor, bred sandstrand, men i stället var det en livlig storstad med höga byggnader längs affärsgatorna, massor med folk överallt och trångt med bilar och bussar.

Chauffören svängde av åt höger in på Copacabanaavenyn – han visste precis var han var – och på den gatan lotsade han oss fram ett tjugotal kvarter, tills han stannade framför ett litet tvåvåningshotell, inklämt mellan två enorma byggnader. Det hette Copa Linda och såg på sitt sätt inbjudande ut i sin näpenhet mitt i denna våldsamma storstadsröra.

Det lilla huset i mitten var vårt hotell, Hotell Copa Linda, Rio de Janeiro (1973)

Hotellets entré var liten och oansenlig, och portierlogen var klassiskt förtroendeingivande. Jovisst, de hade ett rum bokat för oss – chaufförens ordnande – och det kändes skönt att åter få en fast punkt i tillvaron för ett par dagar. Eftersom vi hade levat i hög stil alltsedan Iguassufallet – lyxhotell, lyxbuss, fint hotell, fint flygplan – så kändes det litet nedslående att hamna i ett vanligt, ordinärt hotellrum. Men vi var ju inte i Rio de Janeiro för att sitta på vårt hotellrum och beundra väggarna, så det dög naturligtvis.

Portierlogen, Hotell Copa Linda, Rio de Janeiro (1973)

På rummet låg det en broschyr om Rio de Janeiro med bland annat den här fina kartbilden av Copacabana. På den har jag ute i havet ritat in väderstrecken – kartan är ovanligt nog ritad med norr nästan rätt ner – och med rödpenna har jag också markerat exakt var hotell Copa Linda låg. I taxin hade vi kommit ut ur tunneln på den gata som längst ner på kartan heter ‘AV. PRINC. ISABEL’ och från den svängt till höger in på ‘AVENIDA N. S. DE COPACABANA’. Bra – nu visste vi på ett ungefär var vi befann oss.

Karta över Copacabana, Rio de Janeiro (1973)

Efter att ha lättat på stassen och övergått till fritidsklädsel gav vi oss ut för att uppleva den världsbekanta stadsdelen Copacabana. Vi tog nogsamt med oss hotellets reklamkort för att ha adressen tillgänglig om vi skulle förirra oss.

Reklamkort för vårt hotell, Hotell Copa Linda, Rio de Janeiro (1973)

Bara några steg från hotellet låg det en liten uteservering, som inte bara såg otroligt inbjudande ut med en skär parasoll över varje bord och bekväma röda stolar inunder. Apelsinsaften från planet hade sjunkit undan och nu var det allt dags för litet påfyllning, så vi satte oss där och mådde gott.

Jag intar ett litet mellanmål nära vårt hotell, Rio de Janeiro (1973)

Vår nota på 1,45 kronor talade om för oss att serveringen tillhörde butiken intill – ‘Amerikanska Butikerna’ (por. Lojas Americanas).

Den lilla notan för det lilla mellanmålet, Rio de Janeiro (1973)

Och så gick vi ut till badstranden, två små kvarter därifrån.

Annonser
Published in: on 2017/04/11 at 20:30  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: