Inlägg 3.018: 7 jul 1973

Corcovadobergstoppskristifrälsarstatybesöket

Som du ser på det föregående vykortet, kunde vi från tåget på sina ställen se Kristi Frälsarstatyn på toppen av Corcovadoberget, och den kom varje gång allt närmare oss – en högtalare i vagnen fick alla att vrida huvudet bort från den fantastiska utsikten och mot statyn däruppe. Den blev allt större varje gång – innan vi hade börja åka upp hade jag sagt till Ed att den måste ha varit riktigt stor för att synas på så långt håll nerifrån, säkert fem meter hög, kanske ända upp till tio meter. När vi kom upp till slutstationen och hade statyn rätt framför oss, ja, då såg vi att den var ännu mycket större än så.

Ed uppe på fotterrassen vid Kristi Frälsarstatyn, Rio de Janeiro (1973)

Det visade sig att den, i stället för fem meter, var 30 meter hög och att Kristus hade 28 meter mellan fingertopparna – tack och lov att jag här kan uttrycka detta i metermått, för i Amerika skulle jag ha fått säga att Kristus hade 93 fötter mellan händerna!

Kristi Frälsarstatyn hade skapats mellan åren 1923 och 1931 i typisk art decostil, i likhet med alla målningar och skulpturer från det decenniet. Upphovsmannen var en skulpturkonstnär från Frankrike – frihetsgudinnan i Nya Yorks hamn (se inlägg 4) härstammade också från Frankrike. Den här statyn var gjuten i armerad betong med ytan formad i täljsten, och i motsats till frihetsgudinnan var Kristi Frälsarstatyn därmed inte ihålig. Man kunde inte alls gå in i den – vilket vi ändå inte hade velat göra. Den lär ha vägt 635 ton, vilket fick Ed och mig att avstå från att försöka stjäla den för att placera den hemma på Sjätte avenyn. Vi fotograferade den i stället.

Jag står här i mitten på skuggsidan av Kristi Frälsarstatyn, Rio de Janeiro (1973)

Jag beklagar en massa saker beträffande just denna bild. Den sluttar betänkligt år vänster – om jag på vanligt sätt skulle justera lutningen finge jag skalpera Jesus – och det gör man bara inte – och han skulle då fortfarande ändå få sakna sin högra hand. Allt, statyn och alla vi besökare, var inte heller behjälpta av solen, som lyste från andra hållet.

I gengäld kommer här en flygbild på ett vykort som vi köpte på platsen. Återgivningen av statyn på detta kort är mycket bättre än på det vykort som jag tidigare visade upp, där landskapet bortom statyn utgjordes av Rio de Janeiro och den vilda skärgården bortom staden. Här syns bara den skogsklädda nationalparken runt Corcovadoberget.

Flygbild av Kristi Frölsarstatyn, Rio de Janeiro, 1973 (vykort)

Trappan framför statyn ledde bara ner till en terrass, synbarligen byggd enbart för att ta bilder av statyn därifrån. De följande tre bilderna tog vi därnere.

Annonser
Published in: on 2017/04/17 at 05:53  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: