Mitt första inlägg

Här ser du mitt allra första inlägg, precis så som det ser ut inne i bloggen

Inlägg 1: 30 apr 1963

Volvofinalen

Strax före klockan 17 på valborgsmässoaftonen knackade jag på dörren till Karl-Henrik Hübinette, min chef på Volvo i Göteborg. Han hade inte tid, var på väg ut till landet, kom igen efter helgen. Nej, det är viktigt, och det tar bara en minut. OK? Han fortsatte att packa sin portfölj, stående vid skrivbordet.

Volvo varumärke (internet)

Volvo varumärke (internet)

Jag stängde dörren: ”Jag skall flytta till Amerika och båten går den 6 juli, så jag måste säga upp mig idag, för jag har två månaders uppsägning”, sammanfattade den noggranne programmeraren sitt ärende. Karl-Henrik satte sig ner och lade huvudet i händerna. Han suckade djupt och det hela var mycket dramatiskt. Vi pratades nog vid i fem hela minuter.

”Är det Jay O’Briens idé?” – Jay var en kille i arbetsgruppen, han var amerikan och hade kommit till Sverige och Volvo för bara något år sedan. Naturligtvis hade jag pratat Amerika med honom, men jag hade drömt om Amerika ända sedan jag slog Nya Zeeland ur hågen, och det var inte långt efter studenten. Unga människor har alltid drömmar. De flesta drömmer om fru och barn – jag drömde om Amerika.

Så var det avklarat. En vältajmad detalj utförd. Ett steg närmare.

Före Volvo hade jag arbetat på kostbokföringen på SKF. Jag visste att de hade skaffat en stor, fin datamaskin däruppe och att den klarade av all bokföring för en hel vecka i taget. Men varje lördag – jo, sex dagar hade veckan då för tiden – sprangs det i trapporna och hojtades och tjoades: ”Sa du tre miljoner?” – ”Ja, men sen hade Gustafson fyra miljoner, och en gick till Fredrikson.” – Saken var den att maskinen kunde bara hålla reda på åtta siffror, så miljonerna måste skötas för hand – med gåspenna.

SKF, Göteborg, 2006 (internet)

SKF, Göteborg, 2006 (internet)

Detta verkade vara intressant. Och det var det. Vi hade inte fått höra något om datamaskiner på Handelshögskolan, inte ett ord. Men nu, tack vare min nyfikenhet, så blev jag med om ‘automatisk databehandling’ från nära begynnelsen och ända tills yrket började förvandlas till en gäspning.

Jag beställde en korrespondenskurs i ämnet från Hermods. Sju brev som jag avklarade på fem dagar. Jag har dem kvar ännu i inbunden form i min bokhylla. På en av bilderna ser du just den IBM-datamaskin som SKF hade skaffat, och den kunde lagra 50 miljoner siffror – datorn som du har i din portfölj i dag kan lagra minst fem tusen gånger mer.

Bokomslaget, Hermodskursen (1959)

Bokomslaget, Hermodskursen (1959)

Datamaskinen som SKF hade, Hermodskursen (1959)

Datamaskinen som SKF hade, Hermodskursen (1959)

Efter det sökte jag till Volvo som programmerare, och efter två dagars noggrann testning på Psykotekniska institutet blev jag antagen. Jag fick ett underbart arbete. Men drömmen om Amerika levde kvar: där skulle man säkert kunna ha sex med män, vilket var något som jag misstänkte att jag trängtade efter. I varje fall ville jag inte längre bo kvar i min 29 kvadratmeters etta – hälften av den syns på bilden – högst upp i ett punkthus i Biskopsgården och vara så in i döden ensam. Jag ville leva.

Min etta i Biskopsgården, Göteborg (1963)

Min etta i Biskopsgården, Göteborg (1963)

Om du vill läsa inlägg nummer 2, klickar du på ‘September 2009’ i högerspalten och söker dig sedan ner till inlägg 2. Eller ännu bättre, klicka på ‘Välkommen’ i högerspalten och läs min introduktion, där allt om ‘Gymbrats liv’ avslöjas och förklaras. Du skall veta att du är hjärtligt välkommen till mitt liv så som det en gång var.

Annonser
Publicerat on 2013/11/04 at 07:56  Kommentera  

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: