Inlägg 584: 11 – 12 jun 1966

Ryssankomstförberedelserna

(fortsättning)

”Natten till den 29 oktober har nyheten om den grundstötta ubåten nått hela världen, och klockan 9 denna dag får journalisterna följa med ut till U137 för att med egna ögon se den. De får komma riktigt nära ubåten – ibland är de endast ett par meter ifrån. Plötsligt kommer ett Viggenplan flygande mot dem. Det passerar på några hundra meters höjd för att vid nästa förbiflygning befinna sig på endast 25-30 meter. Manövern upprepas ett par gånger.

Viggenplan visar tänderna, Blekinge, 1981 (internet)

”Det hela handlar tydligen om en styrkedemonstration. Från att ha ignorerat pressbåten tappar nu ett av befälen i ubåtens torn tålamodet, och han visar tydligt att han inte vill ha dem där.

Ubåtsbefäl viftar bort journalisterna, Blekinge, 1981 (internet)

”Klockan 10.45 upptäcks ännu en främmande ubåt vid Utklippan av en av marinens helikoptrar, men innan man hinner göra någonting har ubåten försvunnit och kan trots ett stort spaningspådrag inte återfinnas.

En annan främmande ubåt har siktats, Blekinge, 1981 (internet)

”Vid middagstid den 29 oktober upptäcks en sovjetisk högsjöbogserare på svenskt vatten innanför Utklippan, som håller kurs mot Gåsefjärden. Ubåten Neptun försöker genskjuta den, och fartyget viker av västerut mot Karlshamn. För att försvåra fritagningsförsök ankras ett trängfartyg, f.d. isbrytaren Thule, i inloppet till Gåsefjärden.

”Ett antal sovjetiska örlogsfartyg ankommer under kvällen och ankrar strax utanför svenskt territorialvatten. Styrkan omfattar så småningom ett tiotal fartyg och står under befäl av amiral Kalinin på jagaren Kasjin 446. Dessutom ingår en jagare, typ Kildin, två robotkorvetter, typ Nanutchka, och en fregatt, typ Riga.

”För att demonstrera styrkans sårbarhet kryssar ubåten Neptun i undervattensläge mellan de förankrade fartygen med en tänd strålkastare.

”Sverige kräver att få förhöra U137s befälhavare. Vid ungefär samma tidpunkt kommer beskedet från sovjetiska ambassaden att Sovjet drar tillbaka sitt krav på att själva få bärga ubåten.

”Den 29 oktober kommer även två experter från Försvarets forskningsanstalt (FOA) till Karlskrona för att utföra en rutinundersökning. Man förväntar sig inte att ubåten är kärnvapenbestyckad, men då experterna närmar sig med sina geigermätare ger dessa utslag. Då ryssarna i ubåtens torn börjar skrika och vifta med sina automatvapen beslutar sig FOA-männen för att avbryta sin undersökning. På kvällen meddelas regeringen om att det kan finnas uran ombord av typen U238, och läget skärps ytterligare.

(fortsätter)

Published in: on 2010/06/11 at 04:43  Kommentera  

Lämna en kommentar